fallback

БФБ-София и Borsa Italiana обсъждат възможности за съвместна работа

Приватизацията на държавния дял на БФБ-София би могло да бъде финалната стъпка в сътрудничеството

13:04 | 19.01.07 г.

Ръководството на БФБ-София се срещна днес с президента и изпълнителен директор на Италианската фондова борса (Borsa Italiana) Масимо Капуано.

Целта на срещата е да се обсъдят възможностите за съвместна работа между двете институции като в хода на разговорите двете страни очакват да възникнат конкретни идеи за по-нататъшно сътрудничество.

„Ние искаме да разберем по-добре нуждите, интересите и целите на всяка фондова борса, която посещаваме, и дали има конкретен проект, по който бихме работили заедно“, заяви Капуано и добави, че сегашното му посещение не цели участието на Borsa Italiana в приватизацията на БФБ-София, а по-скоро да се установи партньорство между двете институции в името на общи цели.

Все пак той изрази мнението, че участието на Италианската фондова борса в приватизацията на държавния дял на БФБ-София би могло да бъде финалната стъпка в сътрудничеството между двете борсови институции.

На въпрос на Investor.bg защо Borsa Italiana е избрала да сътрудничи с БФБ, а не с Букурещката фондова борса, Капуано отговори, че няма специална причина за това, а по-скоро е въпрос на приоритет за Borsa Italiana предвид на присъствието на големи италиански институционални инвеститори у нас.

По-късно днес Масимо Капуано ще проведе срещи с ръководни представители Комисията за финансов надзор и Министерство на финансите.

През ноември инвестиционните посредници-членове на БФБ-София се срещнаха с представители на борсовото обединение OMX Group, за да обсъдят вижданията на двете страни за борсово сътрудничество и интеграция. През декември среща бе проведена и с представители на Франкфуртската фондова борса.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
fallback