fallback

Стартира системата за електронно разкриване на информация ЕКСТРИ

След 30 март отчети ще се подават само чрез ЕКСТРИ; към момента в системата са регистрирани около 70 от общо 371 компании в публичния регистър

16:10 | 18.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Системата за електронно разкриване на информация ЕКСТРИ официално стартира от петък - 19 януари, съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН).

До 30 март публичните компании ще могат да предават своите документи и на хартиен носител поотделно до КФН, Централен депозитар и Българска фондова борса – София, както бе досега. След тази дата използването на ЕКСТРИ става задължително за всички емитенти, обявиха още от комисията.

„Радвам се, че след тригодишните съвместни усилия на трите институции, системата ЕКСТРИ вече е факт. Надявам се, че ще постигнем основната цел, която бе облекчаването на емитентите на ценни книжа“, заяви Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор.

Предаването на информацията през ЕКСТРИ се осъществява чрез попълване на стандартизирани електронни форми, които имат юридически статут на официални документи и с тях задълженията на дружествата относно предаването на информация към трите институции се считат за изпълнени. Необходимо е всяка публична компания да разполага със сертификат за уникален електронен подпис, с който се подписват формите.

Към момента в ЕКСТРИ са регистрирани близо 70 сертификата на публични дружества, които са взели участие и в тестовия период на системата, съобщиха от комисията. Според годишния отчет на институцията в публичния регистър влизат общо 371 компании.

„Истина е, че някои от публичните компании все още нямат нужното присъствие в интернет и не използват широко подобен тип комуникация, но рано или късно това трябва да се промени. Голяма част от дружествата нямат и свои интернет страници, което би трябвало да бъде заложено като изискване в Националния кодекс за корпоративно управление, който се подготвя в момента“, каза още Апостолов.

„Подобряването на отчетността на капиталовия пазар няма да спре със старта на системата ЕКСТРИ. Тепърва предстои въвеждането на обща база данни за сделките на всички регулирани пазари в Европейския съюз. Тя е регламентирана от Закона за пазара на финансови инструменти в общността и се предвижда да бъде въведена до края на октомври. Като член на ЕС, ние също трябва да разработим свой модул, чрез който да се осъществява комуникацията със системата“, добави още председателят на КФН.

Според анкета на Investor.bg отношението на инвеститорите към системата ЕКСТРИ е като цяло положително - 37,5% от анкетираните са на мнение, че въвеждането на системата ще доведе до по-ефективно разпространение на борсовата информация. Според други 16,82% (от общо 761 отчетени гласа) дружествата не са готови за работа с ЕКСТРИ, а 19,84% считат, че и след въвеждането ще има случаи на ненавременна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 04.09.22 г.
fallback