fallback

Сертификат на ABN Amro, базиран на SOFIX, с доходност от 34% за 2 месеца

Отвореният сертификат, който се търгува свободно на борсите във Франкфурт и Щутгарт, може да бъде упражнен най-рано през март 2008

14:13 | 16.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Издаденият от инвестиционната банка ABN Amro в края на месец ноември отворен сертификат, базиран на българския борсов индекс SOFIX, е поскъпнал с 33,7% до момента.

Една от основните клаузи в проспекта на продукта, представен от издателя ABN Amro, е датата, на която инвеститорите могат да упражнят отворения сертификат върху SOFIX. Това може да стане веднъж годишно, три дни преди последния работен ден на месец март, като първата възможна дата е през март 2008 година. При упражняване на сертификата издателят изплаща на инвеститора сума, която се изчислява спрямо нивото на индекса в съответния момент, като се приспаднат дължимите комисиони.

Това означава, че до март 2008 година инвеститорите няма да могат да реализират своите печалби освен чрез продажбата на сертификатите на определените регулирани пазари. От своя страна, издателят няма да има задължението да изплаща суми преди тази дата и съответно да покрива позиции в своя портфейл от български компании.

Отворените сертификати представляват вид деривативен инструмент, който няма ограничен срок на съществуване и фиксиран падеж. Те могат да бъдат упражнени по желание на инвеститора или прекратени от издателя при извънредни обстоятелства. Чрез продукта на ABN Amro, който се търгува свободно на борсите във Франкфурт и Щутгарт, инвеститорите могат да откриват позиции в 12-те дружества от индекса.

Към момента в SOFIX са включени Софарма, Петрол, ЗПАД ДЗИ, Централна кооперативна банка, Булгартабак холдинг, Благоевград БТ, Неохим, Оргахим, Биовет, Албена, Слънчев бряг и Златни пясъци. При изчисляването на индекса по-голяма тежест имат компаниите с по-голяма капитализация, като първите три по този показател са Софарма, ДЗИ и Централна кооперативна банка.

Вчера търговията с отворения сертификат върху SOFIX на борсата във Франкфурт затвори на ниво от 73,70 евро. Търговията с инструмента стартира на 27 ноември с емисионна цена от 55,12 евро, което представлява ръст от 33,7 на сто. За същия период SOFIX добави 16,5% към стойността си и вчера затвори на рекордните 1 383,92 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 05.09.22 г.
fallback