fallback

До 600 млн. лв. са необходими за подновяване инфраструктурата на Варна

Сумата е непосилна за общинския бюджет, който е в пъти по-малък

09:10 | 16.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиции между 550 и 600 млн. лв. са необходими за подобряване на улиците и канализацията в морската столица. Сумата е непосилна за общинския бюджет, който е в пъти по-малък. За сравнение – миналата година той е бил 142 млн. лв., а през тази може да бъде увеличен до 160 – 180 млн. лв.

Това съобщи Борислав Гуцанов, председател на варненския общински съвет на среща с генералните консули на Русия, Украйна и Полша в града.

Бюджетните средства вече са разпределени за редица мегапроекти, заложени в плана за подобряване облика на Варна за 2007 г.

Ако всичко върви по план, през тази година ще започне изграждането на парк с площ от 70 дка, удобен за жителите на града от по-крайните квартали. Такъв парк не е изграждан от 25-30 години във Варна, а може би и в страната - добави председателят на Общинския съвет.

Друг проект, който ще бъде осъществен след 20-годишно закъснение, е изграждането на добилия вече печална слава Търговски дом. Той се намира в централната част на града на място, което всички варненци наричат “дупката”. Тя се появи след взривяването на множество къщи (някои от които паметници на културата), за да се изгради въпросният търговски обект.

Следващият обект с наднационално значение, както се изрази Гуцанов, е преместването на пристанище Варна-Изток в района на варненския квартал “Максуда”. През него ще минават Коридор 7, Коридор 8 и международният коридор ТРАСЕКА. Очакванията са пристанище Варна да си върне позициите от предходните години. Борислав Гуцанов припомни, че само преди 8 години например пристанищата във Варна и Констанца (Румъния) са изпълнявали еднакъв брой поръчки. Сега разликата между натовареността им е 13 пъти в полза на Констанца.

Още през февруари ще стартира изграждането на нов, модерен пазар на мястото на досегашния Колхозен пазар в почти централна част на града. Той ще се изгражда поетапно – първо ще бъде направена нужната инфраструктура и паркинг, след това (през 2008 г.) ще бъдат преместени търговците от старите сергии в новите помещения, без това да се спира търговията.

Общината има и нова жилищна политика – направата на тухлени “пломби” между вече съществуващи блокове. През настоящата година такива ще бъдат строени с цел ефикасно използване на междублоковото пространство. Варна е един от малкото градове в България с бързо нарастващ, положителен миграционен прираст. Като прибавим и естествения, положителен прираст (в последната календарна година в града са родени 700 деца повече от предходната), можем да заключим, че нуждата от нови домове расте.

Фабрика за преработка на битовите отпадъци ще бъде построена за все по-големите нужди на жителите на Варна. В момента текат преговорите с три от фирмите, чиито програми общината определи като най-близки до нейната представа за такова съвременно предприятие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 05.09.22 г.
fallback