fallback

Акция на седмицата – Монбат АД

За подгласници екипът ни определи Петрол АД, ХД Пътища и Кремиковци

13:55 | 06.01.07 г.

Книжата на Монбат АД-София са победител в първото издание на рубриката на Investor.bg „Акция на седмицата“ за тази година. За подгласници екипът ни определи Петрол АД, ХД Пътища и Кремиковци.
 
Акциите на Монбат дебютираха в първата търговска сесия за годината, търгувайки се на средно ниво от 9,638 лв. при изтъргуван обем от 427 473 лота. Общо за трите борсови дни от седмицата бяха прехвърлени 720 297 акции като в петък те затвориха сесията при средна цена от 9,32 лв.
 
“Годината започна с изненада, поне за мен. Акциите на "Монбат" стартираха търговията с цени доста над очакванията ми, но, предполагам, това само показва каква е нагласата на инвеститорите като цяло. 2006-та бе добра за инвестиции на капиталовия пазар, а това в известна степен разглези голяма част от търговците. Съвсем нескромно, инвеститорите искат много повече от направените вложения, а това може да им изиграе лоша шега през следващите месеци.
 
Конкретно за "Монбат", очаквам бавно понижение на ценовия коридор в рамките на 9-9,20 лева за акция. Не мисля, че спад под 9 лева е възможен към настоящия момент, но тук от значение ще бъде търговията през следващите десетина дни. Ако през този период бъдат удържани подстъпите към нивото от 9 лева, при първата добра новина за компанията очаквам поскъпване над 9,50-9,60 лева за акция. Така или иначе бъдещето на най-новата публична компания ще зависи в голяма степен от оперативните й резултати. Ако експанзията в бизнеса на "Монбат" продължи, защо да не видим и по-високи цени от сегашните”, коментира за Investor.bg Гено Тонев - Инвестиционен консултант от УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД.*
 
На 17 ноември Монбат предложи 4,7 млн. акции, или 24,1% от капитала си. Последва силен интерес, при който подадените поръчки надхвърлиха 6 пъти предложеното количество по минимална емисионна стойност, а цената на записване възлезе на 6.95 лв., в резултат на което компанията набра 32,67 млн. лв.
 
Дружеството планира да инвестира по 8 млн. лв. от набраните средства в изграждане на рециклиращ завод на територията на Република Сърбия и изграждане и придобиване на машини и съоръжения за производство на тягови батерии.
 
С други 10 млн. лв. Монбат ще погаси стари задължения по лизингови договори, което ще увеличи крайния финансов резултат с 2,5 млн. лв., а 2,2 млн. лв. дружеството за производство на акумулатори ще вложи в машини и съоръжения за увеличаване капацитета на производството.
 
През декември стана ясно, че дружеството е сключило предварителен договор за придобиване на 67% от капитала на БАТ – Холдинг АД-Добрич, което е мажоритарен собственик в третия по големина производител на стартерни батерии в страната - Старт ООД. Договорът ще влезе в сила след получаване на съответното разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.    
 
Монбат е част от икономическата група на Приста Ойл АД, която притежава 90% от капитала на дружеството, а Монбат Трейдинг АД е с дял от 9,3 на сто.
 
От началото на седмицата акциите на Петрол отбелязаха ръст от 19,63 на сто до рекордните 5,18 лв. при изтъргуван обем за трите работни дни на седмицата от 127 508 лота.
 
През последния работен ден на миналата година мажоритарният собственик на Петрол АД - Петрол Холдинг, намали дяловото си участие в него до 71,75%. За деветмесечието на 2006 г. Петрол обяви консолидирана печалба в размер на 16,886 млн. лв. или с 25,31% повече спрямо година по-рано.
 
Нов исторически максимум регистрираха книжата на ХД Пътища, повишавайки стойността си през седмицата с 8,27% до средна цена 6585,16 лв. при изтъргувано количество от 35 акции. В петък сделки бяха сключени и при ниво от 7000 лв. за брой.
 
В петък стана ясно, че ХД Пътища е едно от дружествата избрани за доставка, монтаж и гаранционно обслужване на нови стоманени предпазни огради или ремонт и възстановяване на елементи от съществуващи огради по пътищата от републиканската пътна мрежа, като договорът е на стойност 3,118 млн. лв.
 
На противоположния полюс се търгуваха книжата на Кремиковци, които през седмицата отбелязаха спад от 4.65 на сто до средно-претеглена цена от 13,75 лв. като по позицията бяха прехвърлени общо 1 377 акции.
 
По-рано през седмицата Bloomberg съобщи, че около 30 инвеститори и анализатори са посетили комбината миналия месец след като през ноември евро-облигациите на стоманодобивния комбинат загубиха 30 на сто от стойността си. Инвеститорите са разтревожени, защото от Кремиковци са очаквали печалба от 34 млн. долара през април, когато Merrill Lynch & Co уреди продажбата на 325 млн. евро 12-процентови облигации, а от Кремиковци са съобщили, че завършват със 7 млн. долара загуба за 2006 г.
 
*Цитираното мнение е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
fallback