fallback

КФН се усъмни в манипулация на пазара от физическо лице

Повече информация за въпросната компания и физическо лице ще има, ако бъде издадено наказателно постановление по случая

14:59 | 04.01.07 г.

Управление „Надзор на инвестиционната дейност” към Комисията за финансов надзор (КФН) е извършила проверка във връзка с възникнало съмнение за необичайна промяна в цената на акциите на публично дружество, съобщават от институцията.

Установено е, че физическо лице, сключвайки сделки с 1 до 3 броя акции на конкретно дружество, води до необичайно повишение в цената на акциите му. С оглед на това, че е нарушена разпоредбата на чл. 161, ал. 1, предл. 4 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), на виновното лице е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Чл. 161, ал.1 от ЗППЦК забранява извършването на сделки и действия, които могат да създадат невярна представа за активно търсене, предлагане или търговия с ценни книжа, приети на регулиран пазар, или да предизвикат каквато и да е друга необичайна промяна на цената или обема на търсене, предлагане и търговия с такива ценни книжа.

От КФН отказаха да дадат повече информация за въпросната компания и физическо лице, като това ще стане, ако бъде издадено наказателно постановление по случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
fallback