fallback

Oбщина Варна ще спестява 2 млн. лв. годишно от разходи за отпадъци

Варненци ще плащат по-малка такса смет след построяването на завод за преработка на отпадъци

12:51 | 29.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Варненци ще плащат по-малка такса смет след построяването на завод за преработка на отпадъци, каза председателят на постоянната общинска комисия по “Благоустройство и комунални дейности” Ради Радев.
 
Технологичното време за изграждане на завода за преработка на отпадъците ще е около година. Минималният спад на годишните разходи на общината за смет ще са 2 млн. лв., по думите на Радев.
 
Общинският съвет е възложил на председателя на варненския общински съвет Борислав Гуцанов и на кмета Кирил Йорданов да започнат преговори за построяване на предприятието.
 
До момента 28 фирми са представили във Варна технологиите си за обработката на боклука. Преговорите ще се водят с тези от тях, които имат собствена площадка, на която да бъде изграден завода, имат средствата за изграждането му и поемат последващата експлоатация за тяхна сметка. До тези изисквания се доближават три от 28-те фирми: Индустриална зона – Запад ЕООД, Burtonhill&Co – Лондон и Ecoinvest-70 Ltd.
 
Печалбата на избраната фирма всъщност е в морфологичния състав на отпадъците, поясни Ради Радев и допълни, че отпадъците са суровина, която след допълнителна обработка може да се предложи на пазара като електроенергия, пара, горива за промишлеността или за асфалтиране.
 
Кметът и председателят на съвета трябва да са готови до 31 януари 2007 г. с проектодоговора за реализацията на едно от предложенията, което отговаря на приетата система за интегрално управление на отпадъците.
 
Общинските съветници вече гласуваха и решение за разделно сметосъбиране, с което задължиха кмета да сключи договор за това със сметопочистващите фирми във Варна. Условието е общината да не участва със собствени финансови средства в тази дейност.
 
На този етап варненци не са изправени пред остър проблем с боклука като столичани.
Сметището в с. Въглен все още не е с изчерпан капацитет, а в случай на нужда, с решение на Министерски съвет, може да се изгради и допълнителна клетка за отпадъците.
 
През 2007 г. ще се проведе и тръжна процедура по Закона за обществените поръчки за сметосъбирането на територията на район “Младост” и кметствата Тополи, Казашко, Константиново и Каменар. Минималният срок за изпълнение на поръчката ще е 10 години.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
fallback