fallback

НАП разяснява с брошури кой трябва да подава VIES декларация

Според НАП България е с най-модерната система VIES от всички европейски страни

12:21 | 29.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Сто хиляди брошури на Националната агенция за приходите (НАП) обясняват кой трябва да подава VIES декларация. Листовките се разпространяват във всички офиси на НАП, съобщиха от агенцията.

В тях е дадена основна информация за промените, които предстоят от 1 януари 2007 година. Тогава регистрираните по ДДС български търговци, които извършват доставки на стоки и услуги към държави от ЕС, трябва да подават VIES декларация.

В брошурите се обяснява какво представлява българският ДДС номер. Посочено е и къде може да се провери валидността на ДДС номера на клиент от чужбина.

Всички фирми, регистрирани по ДДС у нас, ще получат по имейл и филм за новата система – “В чат с ВИЕС”. В него под формата на чат са включени най-често задаваните въпроси от българските фирми.

Филмът и брошурата ще бъдат качени и на сайта на НАП.

Информационната система VIES е въведена в Европейския съюз със създаването на Общия пазар през 1993 г. Всяка държава членка разполага с такава система. Целта е да се обвържат базите данни на администрациите на държавите членки и да се позволи обменът на данъчна информация между приходните администрации за контрол на сделките на търговците. Също така системата дава възможност всеки търговец да провери валидността на ДДС номера на своя партньор от ЕС.

Според НАП България е с най-модерната система VIES от всички европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:18 | 06.09.22 г.
fallback