fallback

Откриват новия терминал на летище София

Пускането на терминала е съпътствано от нова летищна такса – за ползване на пътнически ръкав

08:31 | 27.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Днес, 27 декември, ще бъде въведен в експлоатация новият пътнически терминал на летище София. Изграждането му, което беше поверено на австрийската фирма Щрабаг, отне 22 месеца, а стойността му е 111 млн. евро.

Все още не е завършен обаче т.нар. Втори пусков комплекс - част от перона и пътеките за рулиране, които нямат поставена хоризонтална маркировка. Очаква се това да стане през пролетта на 2007 г.

Поради пускането на новия терминал правителството въведе нова такса – за ползване на пътнически ръкав, или съоръжението, което осигурява директен достъп между самолетите и летищната терминална сграда. 

Капацитетът на новия терминал е 2,6 млн. души годишно и 2000 пътници в пикови часове. Годишният карго обем е 26 хил. тона.

Сградата на новия пътнически терминал е 50 000 кв. м с паркинг за 820 автомобила. В нея са разположени основните зони за обработка на пътниците и техния багаж, както и необходимите технически и административни помещения.

Достъпът до главната зала за заминаващи пътници ще бъде от три входа. В нея са помещенията за летищна информация, продажба на билети, проверка на билети, офиси на туроператори, поща, гише за обслужване на инвалиди, магазини, бизнес център.

Част от пространството на залата за заминаващи се заема от зоната за регистрация на пътници и багажи (чек-ин зала). Всяка от големите авиокомпании ще има собствени чек-ин гишета. Предвидени са гишета за инвалиди и за извънгабаритен багаж.

От България Ер съобщиха, че от четвъртък повечето й полети ще се изпълняват от новия терминал, до който ще се движат автобусите с номера 84 и 284. От досегашния Терминал 1 ще се изпълняват само полетите на партньорите на българската авиокомпания - Аерофлот, CSA, Малев, ЛОТ, Австрийски авиолинии, Ел Ал, Еър Франс и Алиталия, за които превозвачът има блок места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
fallback