fallback

Инвестират близо 2 млн. лв. във фабрика за мед край Търговище

Бул-Мед е специализирана в изкупуване, преработка, контрол и износ на пчелен мед за страните от Европейския съюз

17:37 | 21.12.06 г.

Бул-Мед ООД ще инвестира близо 2 млн. лв. в изграждането на нова фабрика близо до Търговище, съобщи за Investor.bg собственикът на фирмата и директор по качеството Георги Иванов. Бул-Мед е специализирана в изкупуване, преработка, контрол и износ на пчелен мед за страните от Европейския съюз.
В момента фирмата има свое предприятие в близкото до Омуртаг село Камбурово.
“Дейността на предприятието ще бъде преместена край Търговище. Близо до отстоящия на шест километра от града комплекс “Белия кон” ще бъде построена нова фабрика на площ от 2 000 кв. м. Производството ще се разрасне значително, което означава и откриването на нови работни места. В момента в Камбурово преработваме мед само от България, но в новата фабрика ще постъпва пчелен мед и от други страни. Вече закупихме нужния парцел, а до месец – месец и половина ще приключим и с проектирането, след което започваме строителството, което трябва да приключи в началото на 2008 г. Отсега обаче започваме да набираме добре обучени кадри, които да работят по правилата на компанията, свързани с най-високите изисквания на европейския пазар, където на никой български производител няма да му е леко след 1 януари 2007 г.”, разказва Иванов.
Той не скри и тревогата си, че у нас производството на пчелен мед продължава да е примитивно и технологично остаряло с близо 80 години, което не само вдига себестойността на продукцията, но и влияе на качеството й. Затова главната стратегия на “Бул-Мед” (дружеството в момента работи с 1 217 доставчици от цялата страна, които притежават 107 231 пчелни семейства и произвеждат средно годишно около 2 600 тона мед) е постигането на високо качество, за което са внедрили нужните системи за добра производствена практика и за непрекъснато наблюдение и контрол на всички критични точки.
Бул-Мед е семейна компания, регистрирана през 1998 г. Сред нейните партньори са големи холдинги и фирми от Англия, Франция, Германия и Италия. Фирмата разполага със самостоятелна лаборатория, чийто капацитет е 20 броя пълни изследвания на ден. Те включват проверка на органолептичните показатели – вкус, мирис, цвят, полен, консистенция, а също и на физикохимичните показатели като киселинност, захароза, инвертна захар и други.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
fallback