fallback

Булгаргаз ще изготвя прогнози за най-големите потребители на синьото гориво

Очаква се цените на природния газ да се повишат с не повече от 10% от 1 април 2007 година

16:45 | 21.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Булгаргаз ще изготвя прогнози за евентуалните промени в цените на природния газ и ще ги предоставя на най-големите потребители, заяви на пресконференция днес министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

По-рано днес бе проведена среща между министъра и някои от големите промишлени потребители на синьото гориво у нас по повод промените в договорните отношения с Газпром, подписани в началото на седмицата. Според представения от министерството списък на срещата са присъствали представители на Лукойл България, Топлофикация София, Топлофикация Враца, ТЕЦ София, Стомана Индъстри, Неохим, Биовет, Дружба Стъкларски Заводи, Амилум България, Тракия Глас, Газоснабдяване Стара Загора, Рубин АД и Монди Пекиджинг Стамболийски.

„Булгаргаз ще изготвя прогнози, които ще бъдат изпращани на най-големите потребители един месец преди края на всяко тримесечие, когато ще се актуализират цените на синьото гориво. Така компаниите ще имат възможност по-точно да планират своята дейност. За момента е ясно, че от 1 април догодина цените ще се повишат с не повече от 10%, а от 1 юли – с по-малко от 4%“, заяви Овчаров.

„Също така, с присъсващите днес представители на бизнеса се договорихме, че могат да бъдат обсъдени евентуални промени в нормативната база, с цел да се съкрати периода на неизвестност“, каза още министърът.

В понеделник бе подписан меморандум между Булгаргаз ЕАД и ОАО Газпром, с който се определят промените в договорните отношения между двете страни. Те ще бъдат в сила до 2030 година.

Сред основните заложени промени са гарантираните транзитни приходи на България, като очакванията са те да се увеличат от 1,2 млрд. лв. на 4,7 млрд. лв. до края на 2030. Транзитната тарифа, по която Газпром ще плаща на Булгаргаз, ще се увеличава всяка година в зависимост от инфлацията в ЕС. Относно цената на синьото гориво у нас се очаква плавен преход към пазарните цени за Европейския съюз. Периодът на прехода е от април 2007 г. до края на 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
fallback