fallback

Адванс Екуити пусна вятърни генератори край Каварна

Паркът е с обща инсталирана мощност от 2,4 MW, разпределени в четири ветрогенератора

16:04 | 21.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на седмицата е започнало поетапното включване на четирите генератора от вятърния парк, изграден от „Енерджи Инвест” – дъщерно дружество на първата българска компания за дялово финансиране Адванс Екуити Холдинг.
Паркът е с обща инсталирана мощност от 2,4 MW, разпределени в четири ветрогенератора с единична мощност от 600 KW, като машините са произведени от датската компания Vestas Wind Systems A/S. Паркът се намира в с. Видно, община Каварна и вече е свързан към националната електропреносна система.
За изграждането на вятърния парк са инвестирани 2,3 млн. лв., като „Енерджи Инвест” е получило банков кредит в размер на 900 хил. евро в рамките на Кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, разработена от Европейската банка за възстановяване и развитие. Кредитът включва като условие опрощаването на 20% от отпуснатата сума. Останалата част от инвестицията е финансирана със собствени средства на „Енерджи Инвест” и заем на дружеството, предоставен от Адванс Екуити.
В сряда друго от дъщерните дружества на Адванс Екуити Холдинг – „Агро Тера Север”, е придобило 67% от капитала на компанията за обработка на земеделски земи „Ремусс” ООД. Цената на придобиването на дела е 650 хил. лв., като покупката е финансирана със собствени средства на „Агро Тера Север” и заем в размер на 550 хил. лв., отпуснат от холдинга.
„Ремусс” е с дългогодишен опит в обработката на земеделски земи в региона на Враца. Инвестиционната програма на дружеството за следващата година включва закупуване на трактори и комбайн, както и изграждане на зърнобаза със силози.
Междувременно „СЕП България”, в което „Адванс Екуити Холдинг” притежава 70% от капитала, е внесло в БНБ документите си по кандидатстването за лиценз за извършване на дейност като системен оператор на платежна система.
„СЕП България” (Система за електронни разплащания България) е учредена през 2003 г. с цел изграждане на оператор за електронни разплащания на основа на мобилната телекомуникация. Компанията планира да създаде обединение на пазарен принцип с участието на мобилните оператори и търговските банки за предлагането на интегрирани услуги за електронни разплащания чрез мобилни телефони.
Към момента Адванс Екуити холдинг има инвестиции в общо пет компании - „Енерджи Инвест”, която управлява проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници; „Енерджи Ефект”, осъществяваща дейности по подобряване на енергийната ефективност; „Агро Тера Север”, работеща в сектора на земеделието; „Енеси” – дистрибутор на компресиран природен газ и „СЕП България”, която развива проект за оператор на система за електронни плащания, базирана на използването на мобилни телефони.

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД (в ликвидация)(ADVE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 12.09.22 г.
fallback