fallback

МВФ: Основният проблем за България остава дефицитът по текущата сметка

Фондът очаква ръстът на икономиката ни да остане силен и през следващата година

13:03 | 20.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

„Международният валутен фонд оказа огромна подкрепа на България през последните десет години. По програмите на фонда работеха три поредни правителства и се надявам съвместната ни работа да продължи и след изтичането на предпазното споразумение“, заяви финансовият министър Пламен Орешарски на пресконференция днес по повод приключването на мисията на МВФ у нас с четвъртия, последен, преглед на предпазното споразумение с правителството.

„Очаквам ръстът на икономиката в България да остане силен и през следващата година, подкрепен от нарастването на кредитите, европейските структурни фондове и повишението на доходите“, каза ръководителят на мисията на МВФ за България Робърт Хагеман.

По думите му основният проблем за страната остава дефицитът по текущата сметка, който вероятно ще достигне 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година и ще е сред най-високите в региона. Хагеман добави, че ситуацията изисква бдителност, която ще бъде осигурена от предвидените политики от страна на правителството.

„Преките чуждестранни инвестиции и занапред ще покриват значителен процент от дефицита по текущата сметка, като същевременно очаквам външният дълг на частния сектор да продължи да се увеличава. Правителството поддържа изключително предпазлива фискална политика и през тази година бюджетният излишък ще бъде около 3,5% от БВП“, заяви още Хагеман.

В обобщение той каза, че основните забележки, които фондът е отправил към правителството, са свързани със забавянето на структурните реформи, и по-точно с въвеждането на единния търговски регистър. В отговор правителството е дало уверение, че по въпроса се работи усилено и очакванията са той да заработи в най-скоро време. "Като цяло смятам, че бюджетната рамка за следващата година е адекватна и ще осигури запазване на стабилността и икономическия растеж. Отново е предвиден минимален излишък от 2% от БВП, който да противодейства на разширяването на дефицита по текущата сметка“, добави Хагеман.

Предпазното споразумение с Международния валутен фонд изтича през март 2007 година. Дотогава ще се извършва мониторинг на прогреса по споразумението, уточниха от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 06.09.22 г.
fallback