fallback

БМФ пусна на вода нов кораб

След няколко месеца корабът ще получи официално името „Стара планина” и ще влезе в състава на БМФ

18:31 | 19.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Новият кораб на Параходство БМФ бе пуснат на вода за изпитания. Той е построен в корабостроителницата на „Булярд” във Варна и се очаква още през май 2007 г. корабът да влезе в състава на търговския ни флот с името „Стара планина”.

Koрабът със строителен номер 516 излезе днес от голямата докова камера на „Булярд” за ходови изпитания. След няколко месеца ще получи официално името „Стара планина” и ще влезе в състава на БМФ.

Корабът е 42 600 тона, дълъг е 186 метра и е пригоден за насипни товари. Той е първият от серията три кораба, които БМФ поръча в корабостроителницата на „Булярд”. С пускането му на вода се възражда традицията в български завод да се строят кораби за български моряци, това е и отговорът на въпроса ще се възроди ли корабостроенето във Варна, каза Христо Донев – ген. директор на Параходство БМФ.

Кораб „Стара планина” ще плава под малтийски флаг и ще послужи като гаранция по кредитната линия от 70 милиона долара, която е договорена с Норд Банк. С парите БМФ ще рефинансира остатъка от стария си кредит и ще гарантира покупката на още кораби – два 3-годишни съда, построени в Япония, и поне един нов от Индонезия.

През март 2007 г. трябва да е готов и вторият кораб на Параходството, който се строи в „Булярд”.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:54 | 13.09.22 г.
fallback