fallback

Свилоза ще удвоява производството със средствата от увеличението

Дружеството ще извърши увеличение на капитала от 6,658 млн. лв. до 39,948 млн. лв.

17:55 | 19.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Свилоза АД-Свищов планира да използва набраните средства от увеличението на капитала си за модернизацията на дъщерната компания Свилоцел АД като допълнение на осигуреното финансиране по заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк, става ясно от съобщение в Държавен вестник.

Свилоза ще извърши увеличение на капитала от 6,658 млн. лв. до 39,948 млн. лв., като последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството на борсата, в резултат на които приобретателят има право да участва в увеличението на капитала, е 21 декември.

Първоначалната цел е увеличаване на производството от 55 хил. т на 110 хил. т на година, както и увеличаване на пазарния дял. Средствата от настоящата емисия ще позволят увеличаване на производството до 150 000 т. на година, като ще бъде преустановено производството на блокова целулоза.

Инвестиционната стратегия включва и намаляване на отрицателното екологично въздействие, като се съкрати потреблението на вода и енергия, реконструира се пречиствателната станция за отпадъчни води, елиминират се лошо миришещите газове и се достигнат нормите за определено допустими емисии в отпадъчните газове от содорегенерационния котел и варорегенерационната пещ, приведе се депото за отпадъци в съответствие с новите нормативни изисквания.

Освен за разрастване на производството, инвестиционната програма е насочена и към намаляване на енергийните и други разходи. При сегашните EBITDA (печалба преди разходи за лихви, данъци и амортизация) в размер на 9 на сто от приходите и енергийни разходи в размер на 24% от приходите от производството на целулоза, инвестиционната програма си поставя за цел EBITDA от 32% от приходите и енергийни разходи в размер на 7% от приходите.

Целите на инвестиционната програма са определени след извършени проучвания на ръководството съвместно с финландската консултантска компания Linesti Oy. В ход е подготовката на план за изграждане на фабрика за производство на хартия.

Изготвените финансови прогнози за периода 2006-2011 г. предвиждат следните промени в основните финансови показатели: увеличение на приходите от 67 млн. лв. през 2006 г. до 140 млн. лв. през 2011 г., нарастване на EBITDA от 7 млн. лв. през 2006 г. до 46 млн. лв. през 2011 г., увеличение в сумата на активите от 85 млн. лв. през 2006 г. до 199 млн. лв. през 2011 г. и увеличение на акционерния капитал от 7 млн. лв. през 2006 г. до 40 млн. лв. през 2011 г.

Прогнозите представляват консолидирани данни на дружествата от групата, включваща Свилоза АД и дъщерното дружество Свилоцел ЕАД – 100% собственост на Свилоза.

 

Инвестиционната програма съдържа неразпределен резерв от 7,0 млн. лв., като се предвиждат инвестиции в изграждането на механична пречиствателна станция за отпадъчните води. Дружеството счита, че вероятно след разширението на производството ще бъде необходима инвестиция и в изграждането на пречиствателна станция за биологично третиране. Първоначалното намерение е инвестирането да стане под формата на смесено дружество с други партньори и с отделно финансиране.

 

Свилоза АД-Свищов обяви ръст на консолидираната си печалба за деветмесечието от 17 на сто до 2,025 млн. лв. от 1,731 млн. лв. година по-рано.

Днес книжата на дружеството поскъпнаха с 3,14% до средна цена от 17,43 лв.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
fallback