fallback

Подписахме меморандума с Газпром

Според икономическото министерство дългосрочният договор увеличава стойността на нематериалните активи на Булгаргаз и приходите на държавата при бъдещо публично предлагане на акции на компанията

15:05 | 18.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Основните моменти в договорните отношения между Булгаргаз ЕАД и ОАО Газпром бяха установени днес с подписването на меморандум между двете компании, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката. Така след близо едногодишни преговори беше направена първата стъпка към новия договор с Газпром, който ще е в сила до 2030 г.

Промяната спрямо сегашните условия за доставка на газ на България е, че страната ни ще плаща по пазарни цени за синьото гориво, а руската компания пък ще гарантира транзитния поток през България.

Според оскъдната предоставена информация от икономическото министерство относно условията, заложени в подписания меморандум, гарантираните транзитни приходи на България до края на 2030 г. се увеличават от 1,2 на 4,7 млрд. лева. Ако се оправдаят най-оптимистичните прогнози за транзит, тези приходи могат да достигнат общо 7,8 млрд. лв.

Очаква се и плавен преход към пазарните цени на природния газ в Европейския съюз. Периодът на прехода е от април 2007 г. до края на 2012 г.

Не се уточняват конкретните цени, по които ще стават плащанията поради настояване на руската компания, която в момента води преговори и с други европейски страни. От изказване на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БНР е ясно само, че от 2007 г. газът ще поскъпне с „по-малко от 10%“.

Възникващите от изменението на договорите разходи на Булгаргаз ЕАД са 0,77 млрд. лв. до края на 2012 г., уточниха днес от министерството. При продължаване на действащите договори без изменения, загубите от намаления транзит след 2011 г. биха били между 3,5 и 6,6 млрд. лв.

Транзитната тарифа, по която ООО Газпром експорт ще плаща на Булгаргаз ЕАД, ще се увеличава всяка година в зависимост от инфлацията в ЕС. Подобна клауза е прецедент в историята на ОАО Газпром. Положителният финансов резултат за Булгаргаз ЕАД от тази индексация е над 900 милиона лева.

Според икономическото министерство дългосрочният договор с ОАО Газпром значително увеличава стойността на нематериалните активи на Булгаргаз ЕАД и приходите на българската държава при бъдещо публично предлагане на акции на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 06.09.22 г.
fallback