fallback

БФБ регистрира Договорен фонд "Европа"

Номиналната стойност на един дял на фонда е 100 лв.

15:53 | 14.12.06 г.

Съветът на директорите (СД) на Българска фондова борса – София е взел решение за регистрация на “Неофициален пазар”, “Пазар на други ценни книжа” на борсата на емисията дялове на Договорен фонд „Европа“, съобщи институцията.
Номиналната стойност на един дял е 100 лв., като по закон фондът ще започне обратно изкупуване на дялове, след като набере минимално изискуемия капитал от 500 хил. лв.
Датата на въвеждане за търговия ще бъде обявена допълнително, а присвоеният борсов код на емисията е DFEUR. Управляващото дружество е УД Болкан Капитал Мениджмънт АД със седалище в София, а банката депозитар е Ейч Ви Би Банк Биохим АД.
В проспекта на ДФ Европа е записано, че фондът ще инвестира преимуществено до 80% от общите активи в акции, търгувани на следните пазари: Унгария (BSE), Дания (CSE), Финландия (HSE), Русия (MICEX), Чехия (PSE), Швеция (SSE), Полща (WSE), Исландия (ISE), Норвегия (OSE), както и на всички други международни пазари, до които КФН разрешава достъп.
 
До 20% от активите фондът ще инвестира в дългови ценни книжа, включително и в ДЦК, а инвестициите на ДФ Европа в акции, търгувани на БФБ-София, ще са ограничени до 10% от стойността на активите. До 20% ще са инвестициите в акции на дружества със специална инвестиционна цел.
Минимум 10% от средствата ще бъдат използвани за валутна търговия, предвид високата ликвидност на пазара и възможностите за печалба, които той предлага, както и за хеджиране на валутния риск, породен от инвестиции на чужди пазари.
Структурата на портфейла ще бъде променяна в зависимост от пазарната конюнктура и атрактивността на различните класове финансови инструменти. Фондът ще инвестира основно във високо ликвидни акции на компании със стабилно развитие и висок потенциал за увеличаване на печалбите.
От проспекта на фонда става ясно още, че последният е предназначен за инвеститори, търсещи растеж в реално измерение на направените инвестиции чрез реализиране на капиталови печалби, които са готови да поемат умерено до високо ниво на риск.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
fallback