fallback

Австрийски телеком открива в София оптичната си мрежа за Югоизточна Европа

До момента Memorex Telex Communications е инвестирала у нас 1,5 млн. евро

11:40 | 13.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Memorex Telex Communications (Меморекс Телекс Комюникейшънс) успешно приключи изграждането на телекомуникационната си мрежа в Югоизточна Европа, съобщиха от компанията. Чрез мрежата се осъществява връзка между Истанбул, София, Букурещ, Атина и други градове на Балканския полуостров и основните телекомуникационни възли в Централна и Западна Европа. По този начин дружеството осигурява възможност за предоставяне на високоскоростни линии на оператори от региона изцяло чрез собствена мрежа.

Австрийската компания е единственият оператор в Европа, който притежава изградено наземно оптично трасе до Истанбул. През България Memorex Telex Communications AG предоставя наземна свързаност на Тюрк Телеком до Франкфурт, Лондон, Амстердам и Ню Йорк с общ капацитет над 10 гигабита за секунда.

Оптичната мрежа е изпълнена за първи път по DWDM технологията, като инсталирания капацитет в България в момента е 60 GBit/s, като има възможност да се увеличи до 150 гигабита за секунда. За сравнение, това е около 15 пъти повече от целия международен трафик на страната ни в момента.

Memorex Telex Communications AG е телекомуникационен оператор със седалище в Австрия. Дружеството оперира над 10 000 км оптични магистрали в 14 европейски страни, като по този начин се превръща в един от най-големите алтернативни телекомуникационни оператори в Европа.

Memorex предоставя телекомуникационни услуги на клиенти като AT&T, British Telecom, Cable&Wireless, Golden Telecom, Pantel, Sprint, Turk Telekom и много други.

Компанията притежава дъщерни фирми в Словакия, Чехия, Украйна, Румъния ,Турция и България. Дейността й в България стартира в края на миналата година и в момента тя се осъществява чрез Memorex Telex Communications Bulgaria. Българското дружество е 100% собственост на австрийския оператор.

Инвестицията на Memorex Telex Communications AG в България до момента възлиза на над 1,5 млн. евро, като само за следващата година са предвидени над 1 млн. лева за наем на телекомуникационна инфраструктура.

„Целта ни е да предложим висококачествени телекомуникационни услуги на пазарите в Югоизточна Европа, като се надяваме разбиването на монопола да доведе до намаляването на цените и подобряването на качеството на услугите, предлагани на крайните потребители, както това се случи първо в Западна, а сега и в Централна Европа”, заяви Иван Шишков, управител на Memorex Telex Communications Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
fallback