fallback

Белгийски инвеститори поискаха концесията на пристанище “Варна-Запад”

Белгийският принц Филип откри обновения цех за фосфати, в който “Агрополохим” е инвестирала над 11 млн. евро

09:36 | 13.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Белгийската икономическа делегация, водена от принц Филип, посети Девня и се запозна с дейността на белгийските инвеститори у нас. Индустриалният клъстър представи искането си да получи по право концесия за пристанище “Варна – Запад” и настоя фирмите, включени в него да бъдат избрани по право за концесионер на пристанище “Варна-Запад”за максималния срок от 35 години.
Изпълнителният директор на “Солвей Соди” Франк Шнайдер представи аргументите си, а именно, че “Солвей Соди”, “Кумерио”, “Агрополихим”, “Каолин” и “Девня Цимент” осигуряват 90% от товарооборота на пристанището. Той подчерта, че концесията ще гарантира сигурността на фирмите и ще увеличи инвестициите. „А без клъстъра няма бъдеще и за пристанището“, добави Шнайдер.
Белгийските инвеститори у нас представиха плановете си за развитие и потенциала на България.
Принц Филип откри обновения цех за фосфати, в който “Агрополохим” е инвестирала над 11 милиона евро.
До 2010 г. индустриалният клъстър е планирал да инвестира 650 милиона евро у нас.
На 18 декември членовете на клъстъра ще се срещнат в София, за да уточнят позицията си и да поискат разговор с Министерството на транспорта за концесията на пристанище “Варна-Запад”, стана ясно след вчерашното посещение на белгийския престолонаследник принц Филип в девненския завод “Солвей Соди”.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
fallback