fallback

Пускат и третия стъкларски завод на “Шишеджам” край Търговище

С пускането в действие на завода за обработено стъкло холдингът изпълнява инвеститорската си програма от 220 млн. долара

16:19 | 12.12.06 г.

В първите дни на 2007 година край Търговище ще започне да действа и третият завод на турския стъкларски холдинг “Шишеджам”, обяви директорът на отдел “Човешки ресурси” Красимир Кънев. В момента американски и германски специалисти приключват монтирането на съоръженията и от началото на следващата седмица започват пробите на инсталацията.

В този трети завод ще се обработва всякакъв вид стъкло. Ще се произвеждат термо- и удароустойчиви стъкла, външни облицовъчни стъкла, стъкла за бяла домакинска техника, както и автомобилни стъкла и огледала и още ред други, каза Кънев. Тук ще започнат работа още 120 души.

С пускането в действие и на третата фабрика дъщерната фирма на турския холдинг “Тракия Глас България” ЕАД ще изпълни докрай инвестиционната си програма от над 220 млн. долара. Първата копка на най-мащабната инвестиция на зелено у нас беше направена през 2004 година от тогавашните премиери на България и Турция. Както обещаха още в началото от “Шишеджам”, в заводите са наети общо 1065 човека.

Първи в експлоатация влезе заводът за домакинско стъкло. Оттук вече се изнася продукция както за Европа, така и за Канада и САЩ. Вторият завод притежава най-голямата пещ на Балканите и с една от най-модерните технологии произвежда плоско стъкло, което също намира добър пазар както на Стария континент, така и в държави извън него.

Преди около месец за нуждите на заводите за стъкло край Търговище бе пусната изградената от НЕК специална подстанция. Тя бе направена за 9 месеца като ангажимент на държавата към инвеститора, а в нея бяха вложени 6 милиона лева. Вече са изпълнени и другите ангажименти – ж.п. и шосеен път до завода, специален отделен водопровод, специално отклонение от главния газопровод и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
fallback