fallback

БНБ продължава с облекченията на кредитните рестрикции

С въведените днес промени изискванията на наредба №9 придобиват вида си от 2005 г.

16:16 | 08.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Управителният съвет на Българска народна банка прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за формиране на провизии за загуби от обезценка, съобщават от институцията. Решението е взето в съответствие с провежданата политика за постепенно премахване на административните ограничения пред растежа на кредитите и по-точно измерване на кредитния риск, се казва още в съобщението.
Сред въведените промени е премахването на шестмесечния срок на задържане на проблемните ипотечни и потребителски кредити в класификационните групи „под наблюдение”, „нередовни” и „необслужвани” в случаите, когато по тях е възстановено редовното обслужване на задълженията.
Втората промяна приравнява процентите за провизиране на потребителските и ипотечните кредити за граждани с тези по корпоративните кредити. По този начин изискванията на наредбата придобиват вида си от 2005 г., преди въвеждането на административни регулации.
От централната банка заявяват, че направените изменения имат за цел да създадат по-достоверна представа за състоянието на експозициите към физическите лица и да приближат регулаторната рамка до най-добрите международни стандарти за оценка на кредитния риск, прилагани и в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:46 | 11.09.22 г.
fallback