fallback

До март трябва да има решение за преместването на варненското пристанище

Инвеститорът в пристанището ще се избира чрез явен търг

10:48 | 07.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Спешно трябва да бъде приет генералният план за пристанище Варна-изток и да започне изнасянето на пристанищните дейности на север. Това заяви във Варна транспортният министър Петър Мутафчиев. Генералният план за пристанище Варна-изток трябва да бъде приет още през първото тримесечие на 2007 г.

Според министъра проблемът с разширяването и преместването на пристанището не е нерешим, но трябва да се намери баланс на икономическите интереси, без да се нарушава екологичното равновесие.

Вторият проблем е финансирането. По думите на Мутафчиев вече има заявени инвеститорски интереси. Освен стратегия за развитие, в момента се мислят и варианти за финансиране. Министърът сподели, че има различни възможности, но най-вероятен е смесеният – концесионер, участие на фондове и държавно участие. При всички случаи обаче, ще има явен търг.

Петър Мутафчиев заяви, че специалистите в транспортното министерство са единодушни, че процедурата трябва да е бърза и навременна заради голямата конкуренция между пристанищата в региона. Очаква се преместването на пристанището да отнеме поне три години и да струва около 40 млн. евро.

Вече се обсъжда и сливането на Морска и Пристанищна администрация, съобщи още министър Мутафчиев във Варна. 

Варненският порт е най-голямото и обширно българско пристанище, обработващо повече от 8 милиона тона товари годишно. Тук се обработват всички видове товари, включително и течни. През ноември от пристанището съобщиха, че през изминалия туристически сезон порта са посетили общо 23 големи круизни кораба с 9200 пасажери. За сравнение, за последните 10 години средният годишен брой на корабите от този тип, посещаващи града, е 12. Най-големият лайнер, акостирал на Морска гара Варна през 2006 г., е 238- метровият „Ротердам”, собственост на компанията „Холанд Америка Лайн“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 07.09.22 г.
fallback