СД “Симента-Илчев и сие” – Нови пазар започна създаването на център за производство на бели винени сортове, съобщи управителят й Илко Илчев. Вече са засаден първите 10 дка със сертифицирани посадъчни материали, внос от Германия и Франция. Те са от сортовете траминер, мускат отонел, юниблан, алиготе и др. Сертификацията им е извършена в Агробиоинститут в столицата и гарантира, че са изчистени от шест вида вируси.
Фирмата е вече 10 години на пазара и е сред трите най-големи в страната. Годишното й производство надхвърля 1 милион лозови пръчки. Разполага с маточна база от 10 дка за подложкови резници, както и с 50 дка за калеми от сортовете пино шардоне, совиньон блан, траминер, каберне, мерло, пино ноа.
Фирмата работи само по предварителна заявка, а основните й клиенти са собственици на лозя във Варненско, Хасковско и още няколко лозови района на страната. Пръчките се продават и на няколко големи винзавода, които имат амбицията да създадат собствени лозови масиви. Такъв е например “ЛВК Винпром – Търговище”.
„Семента-Илчев и сие” осигурява работа през активния сезон на 50 души, а лозарските масиви са в общините Нови пазар и Каспичан. „Започнахме работа с хора от трудовата заетост, но постепенно ги обучихме и те останаха при нас. Пепиниерството е деликатна професия. Мнозина ще се изненадат, но за да се приготви една лозова пръчка за продан, са необходими 76 операции”, разказва Илко Илчев.
Според него след влизането на България в Европейския съюз ще се отвори ниша за десертно винопроизводство и усилията на фирмата са насочени в тази посока.