fallback

Бизнесът и екологията отново в конфликт

Ако предложенията за Натура 2000 бъдат приети в сегашният им вариант, няма да бъдат усвоени пари от еврофондовете

10:35 | 28.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на околната среда и водите ще предложи населените места, курортните комплекси, промишлените и вилните зони във Варненска област да бъдат извадени от списъка на потенциалните защитени територии. Кметовете на общини трябва да предоставят информация в областната администрация кои територии да бъдат изключени от Натура 2000.

Всички планове за регионално развитие във Варненска област са одобрени след оценка за въздействие върху околната среда. Ако предложенията за Натура 2000 бъдат приети в сегашният им вариант, парите от еврофондовете по тези проекти няма да бъдат усвоени, заяви на среща в понеделник в областната управа депутатът от НДСВ Яни Янев. Той подчерта, че към България няма поставено условие за общата площ на защитените територии.

Друг варненски депутат от НДСВ – адвокатът Борислав Ралчев добави, че не може птиците в с. Казашко да спират 7 национални програми.

Проектозаконът за устройството на Черноморското крайбрежие и ограниченията в строителството на 500 м от брега тревожат и областният управител на Варненска област Петър Кандиларов. Мнението му е, че това предложение е неудачно и то би спънало развитието не само на двата крайморски града. Друг недоизяснен момент в закона е критерият, по който се определя кой плаж да бъде държавен и кой общински.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 08.09.22 г.
fallback