fallback

България може да въведе еврото преди Румъния

България може да се присъедини към еврозоната през 2012 година, а Румъния – през 2013 година, смятат анализатори

15:27 | 27.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

България може да се присъедини към еврозоната през 2012 година, а Румъния – през 2013 година, показва проучване на Ройтерс, цитирано от румънското издание Nine o'Clock.

Според проучването, проведено сред 30 анализатори на развиващите се пазари, предимството на България е свързано с по-стабилния курс на лева спрямо еврото в сравнение с този на румънската лея. Основната причина е системата на валутен борд в страната, смятат още експертите.

Един от основните проблеми, който двете страни трябва да решат, е значителният дефицит по текущата сметка. Според правителствата на България и Румъния той е резултат от значителния приток на капитали, свързан с чуждестранните инвестиции, и не е причина за безпокойство. И двете страни реализират бюджетни излишъци, но е възможно държавните разходи да нараснат при изпълнението на мащабни инфраструктурни проекти, се казва още в изследването.

Преди въвеждането на единната европейска валута всяка страна кандитат трябва поне две години да прилага механизмите на ERM II (European Exchange Rate Mechanism), който изиксва максимално отклонение от 15% в обменния курс на местната валута спрямо еврото. Анализатори предвиждат Румъния да въведе ERM II през 2010 година, заедно с Полша, Чехия и Унгария, докато България може да предприеме подобна стъпка две години по-рано.

Проучването на Ройтерс показва още, че новите страни членки, които се присъединиха към Европейския съюз през 2004 година, са твърде сдържани при прилагането на вътрешни реформи, които да намалят бюджетните им дефицити и да ограничат инфлацията. Това вероятно ще отложи тяхното присъединяване към еврозоната за следващото десетилетие, смятат експертите.

Така България и Румъния могат да изпреварят някои от по-старите членки при въвеждането на еврото като официална парична единица. Досегашните прогнози сочеха, че Полша и Чехия могат да се присъединят към еврозоната през 2012 година, а Унгария, която системно надвишава максимално допустимите норми на бюджетния си дефицит - през 2014 година. Според последните проучвания обаче, приемането на Унгария може да се отложи с една, а това на Чехия – с две години, смятат анализатори. Прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония имат проблеми с твърде високата инфлация, което също ще забави въвеждането на европейската валута.

По-рано този месец Хуакин Алмуня, комисар по икономическите и монетарните въпроси към Европейската комисия, заяви, че единствено Кипър, Малта и Словакия имат реалистични шансове за присъединяване към еврозоната през това десетилетие. Очаква се Словения да бъде първата новоприсъединена страна към еврозоната през 2007 година, последвана от Малта и Кипър през 2008 и Словакия през 2009 година, при условие че инфлационните процеси останат в допустимите граници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
fallback