fallback

Преглед на печата за 27 ноември

08:11 | 27.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

При мъгла София е "забранен град" за самолетите
в. Дневник
 
Чуждите авиокомпании, които летят до София, поне още шест месеца ще кацат в Солун и Букурещ или ще се връщат обратно, ако столичното е затворено заради мъгла, заяви изпълнителният директор на "Летище София" Пламен Станчев. На новото летище поне в следващите шест месеца чуждите самолети няма да могат да кацат при нулева видимост, защото то не отговаря на категорията за подобна операция, обясни още той. От това губят държавата и пътниците, които трябва да обикалят половин Европа, преди да се приземят в София.
 
След месец болниците ще спрат операциите
в. Сега
Болници ще бъдат принудени да спрат операциите след Нова година, тъй като няма да имат необходимите консумативи - лещи, пейсмейкъри, изкуствени стави, катетри, стентове. Причината е, че лицензите на около 180-те търговци, които ги внасят, изтичат на 31 декември 2006 г.
Това е изрично записано в закона за лекарствата. От 1 януари трябва да влезе в сила специален закон за медицинските изделия, който да опише кой и как ще поднови разрешителните. Той беше приет от Министерски съвет през септември, но още не е започнало обсъждането му в парламента. Тъй като нормативният акт трябва да мине през две четения в комисия и в пленарна зала, едва ли депутатите ще успеят да го приемат до 1 януари. 

18 магазина на “Билла” опасни в. Стандарт 18 магазина на веригата "Билла" у нас са изключително опасни. Те може да рухнат всеки момент заради калпаво строителство. Това сочи разследване на софийския районен прокурор Пламен Георгиев, който води делото за падналия покрив на хипермаркета в столичния квартал "Сухата река" през юни. "Подобна съдба може да сполети и останалите магазини", твърди Георгиев. Той се позовава на експертиза, установила дефекти и повреди в конструкциите. "Паниката е излишна. Няма опасност за клиентите и персонала. Става дума за погрешно интерпретиране на заключенията на експертите", контрираха от "Билла България".

 
С 20 ст. поскъпва захарта след 1 януари
в. Новинар
 
С 20 ст. ще поскъпне захарта след влизането ни в ЕС, съобщиха експерти от Комитета за интегрирана митническа тарифа. Поскъпването е неизбежно, защото стойността на суровината се увеличава 10 пъти. В България досега тя се внасяше на преференциално мито от 5 %, което от догодина скача на 50%, каквото е в Евросъюза. У нас седем завода преработват нерафинирана захар, а за задоволяването на пазара е достатъчен и само един, което води до свръхпроизводство, уточняват от комитета. 
 
EVN иска да купи акции от енергийния холдинг
в. Дневник
 
Австрийската компания ЕVN, мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора, проявява интерес към придобиването на акции от бъдещия енергиен холдинг. Това съобщи членът на управителния съвет на компанията Петер Лаер. Той обясни, че по-необходимо на НЕК е плащането в брой за акциите, отколкото размяна, защото компанията се нуждае от свежи пари за реализация на инвестиционните си проекти.
 
България ще произвежда оръжие във Виетнам
в. Дневник
 
Български оръжейни фирми очакват около 40 млн. евро печалба от постигнатото в петък споразумение с Виетнам за разширяването и модернизиране на производството на артилерийски снаряди. Това стана ясно след края на посещението министър-председателя Сергей Станишев в Ханой. Започват проучванията, изпълнението на проекта се очаква да започне от началото на следващата година, обясни министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Проектът, който ще се реализира в завод Z 183 на виетнамското министерство на отбраната, ще продължи три години.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 10.09.22 г.
fallback