fallback

Над 45 хил. души са сменили фонда си за допълнително пенсионно осигуряване

Общата сума на прехвърлените средства от един в друг съответен фонд от началото на 2006 г. до септември е 17,895 млн. лв.

10:05 | 24.11.06 г.

За периода 1 януари – 30 септември 2006 г. осигурените лица, възползвали се от правото си да променят участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и да прехвърлят средства от индивидуалните си партиди, са общо 45 467 броя, или 1,49% от средния брой осигурени лица през посочения период, става ясно от съобщение на Комисията за финансов надзор (КФН).

Общата сума на прехвърлените средства от един в друг съответен фонд от началото на 2006 г. е 17,895 млн. лв., което представлява 1,44% от средния размер на нетните активи за деветмесечието. В сравнение с деветмесечието на миналата година броят на лицата, променили участието си, намалява със 17,40 на сто, а размерът на прехвърлените средства спада с 8,91 на сто.

От подалите заявления през третото тримесечие на 2006 г. лица общо 14 479 осигурени лица, или 0,47 на сто от средния брой осигурени лица, са променили участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Общият размер на прехвърлените средства от един в друг съответен фонд през третото тримесечие на 2006 г. е 5,367 млн. лв., или 0,41% от средния размер на нетните активи за периода.

Във връзка с протеклата процедура по промяна на участие и прехвърляне на средствата на осигурени лица от един пенсионен фонд в друг съответен фонд за третото тримесечие на 2006 г., в КФН са постъпили 12 сигнала от пенсионноосигурителни дружества и 53 броя жалби от осигурени лица. Към една от постъпилите жалби е бил приложен списък с имена и подписи на 26 осигурени лица.

Основните проблеми, поставени в постъпилите сигнали от пенсионноосигурителни дружества, са свързани с откази за приемане на заявления за промяна на участие и откази за разглеждане на заявления и постановени откази за промяна на участие.

В съобщението на комисията се посочва, че в постъпилите жалби осигурените лица се оплакват от това, че заявленията за промяна на участие са подадени без знанието и съгласието на лицата или са представени осигурителни договори от името на лица, които твърдят, че не са подписвали такива.

Преобладаващата част от жалбите са бланкови и са от осигурените лица, живеещи в един регион или в едно населено място, което показва създадена организация на този процес, посочват от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 08.09.22 г.
fallback