fallback

Доходност от 19,5% за шест месеца отчита договорен фонд Статус Нови Акции

Първият регионален фонд притежава акции от 4 страни в региона

16:38 | 22.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Доходност от 19,5% отчита първият регионален договорен фонд Статус Нови Акции за първите шест месеца от дейността си, съобщиха от дружеството. Към 22 ноември 2006 година нетната стойност на един дял от фонда достигна 1,195 лева при стартова номинална цена от 1 лев на 22 май.

Статус Нови Акции инвестира привлечените активи в акции на страните от Югоизточна Европа, като постигнатата доходност до момента се базира на резултатите от вложенията на фонда в България, Хърватска, Румъния и Сърбия. Общо 39% от акциите на фонда са от чуждестранни дружества, като в дългосрочен план този дял ще се увеличава в зависимост от пазарната ситуация.

Сред дружествата, в които Статус Нови Акции притежава книжа, са компании от банковия, енергийния, строителния и туристическия сектор в чужбина, като румънската Транселектрика (еквивалент на българската НЕК), хърватската Привредна банка Загреб (мажоритарна собственост на италианската банка Интеса) и други. Сред по-големите инвестиции на фонда в България са акции от Химимпорт, Топливо и Индустриален холдинг България.

Статус Нови Акции е фонд от рисков тип, но диверсификацията на инвестициите между фондовите борси в четири страни минимизира държавния риск от вложенията. Това позволява постигането на по-стабилно представяне на доходността на фонда.

Статус Нови Акции е първият договорен фонд, учреден от управляващото дружество „Статус капитал” АД. Набраните от него активи за първите 6 месеца от началото на публичното предлагане са над 3,8 млн. лева. Сред закупилите дялове са 9 пенсионни фонда (собственост на 3 пенсионноосигурителни компании), един договорен фонд, търговски банки и физически лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 09.09.22 г.
fallback