fallback

Проблемите и неяснотите около Натура 2000 продължават

61% от територията на Варненска област попадат в мрежата от защитени територии

10:00 | 21.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

До датата на присъединяването ни България трябва да представи списък на защитените територии. До момента са определени само границите им. Бурни спорове предизвика представянето на защитените зони във Варненска и Добричка област, включени в европейската екологична мрежа Натура 2000. На срещата във Варна бяха поканени кметове на общини, инвеститори, представители на екологични организации и Районната екоинспекция.
Притесненията на кметовете и живеещите в черноморските общини са свързани с по-нататъшната забрана на всякакви инвестиционни проекти в защитените територии. 61% от територията на Варненска област попада в системата Натура 2000. Това означава, че два от най-големите инвестиционни проекта – преместването на Пристанище Варна и изграждането на магистрала до Бургас, няма да бъдат реализирани, опасява се областният управител на Варненска област Петър Кандиларов. Неговото предложение е защитени да останат 38% от Варненска област.
До 21 декември 2006 г. трябва да бъдат уточнени границите на зоните, влизащи в екологичната мрежа Натура 2000. В противен случай още от първите дни на присъединяването ни към ЕС България може да бъде санкционирана. Това предупреди Юлия Тумбаркова, шеф на Природен парк “Златни пясъци”.
Според Тумбаркова протестите, свързани с Натура 2000, се дължат преди всичко на незнание. Варианти за продължаване на инвеститорския интерес има, допълни тя, достатъчно е само да се допълни условието за екосъобразност на бъдещото производство и за съобразяване на изграждането на обектите със статута на територията, върху която ще бъдат строени.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 12.09.22 г.
fallback