fallback

Преглед на печата за 21 ноември

08:08 | 21.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Кметовете - безимотни на хартия
в. Дневник
 
Кметовете на някои от най-богатите градове в България не притежават имоти и лични автомобили, нямат акции или ценни книжа, нито са спестили пари - това сочат данните от имуществените им декларации за тази година.
 
Бившият футболист и кмет на Сливен Йордан Лечков е декларирал единствено приходи от заплати - 13 549 лв. Графите за имоти, личен автомобил, спестявания, заеми и т.н. са празни. Не са вписани и доходи от трудово възнаграждение. "Нямам нищо, живея на гърба на жена си, а заплатата ми отива по направление", шеговито обясни пред "Дневник" Лечков. Той добави, че не притежава никаква част от хотелския комплекс "Империя", с който името му дълго беше свързвано.
 
БТК ще таксува нощните разговори от 1 декември
в. Новинар
 
1,2 ст. на минута с ДДС или 14,4 ст. заедно с цената за обаждане, която е 13,2 ст., ще струва градският разговор през нощта за абонатите на БТК от 1 декември. 25,2 ст. ще струват 10 минути в часовете на слаб трафик от 21 часа до 7 часа сутринта. Това ще стане, ако телекомът приеме искането на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да започне да таксува нощните разговори, съобщи участник в преговорите за нови цени. Досега регулаторът е връщал два пъти ценовото предложение на БТК. В момента потребителите говорят за 13,2 ст. с ДДС, колкото струва включването, независимо от дължината му, защото минутата струва 0 ст. 
 
Инвеститорите "първи клас" докарали 6 млрд. лева
в. Сега
 
България няма да може да изпълни ангажиментите си към първокласните инвеститори. Лидия Шулева, депутат от НДСВ, откри, че в бюджета за 2007 г. са предвидени само 15 млн. лева за подкрепа на компании, получили "златен" сертификат от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Става дума за големите проекти на стойност над 70 млн. лева, отличени от БАИ като "първи клас". За тях държавата може да поеме за своя сметка изграждането на инфраструктура - ВиК, пътища, електифициране и т. н.
 
За 2007 г. вече има заявки за държавна помощ на обща стойност 50 млн. лева. Сумата превъзхожда в пъти заделените 15 милиона лв., за които говори Шулева. Тя повдигна темата още при обсъждането на бюджета в парламента миналата седмица. Бившата министърка на икономиката подчерта, че ефектът от първокласните инвеститори за икономиката вече е достигнал 6 млрд. лева.
 
Влаковете спират на Бъдни вечер
в. Стандарт
 
Машинисти заплашват със стачка на Бъдни вечер и Коледа. Ако това се случи, всички пътнически и товарни влакове ще спрат за празниците. Така ще се блокира придвижването на милиони българи до родните места за най-светлите зимни християнски празници. Положението ще се усложни още повече, ако падне обилен сняг. В такива случаи единственият сигурен транспорт остава железницата. Тази апокалиптична картина вече рисуват в представите си шефовете на Синдиката на локомотивния персонал в България. Точно за Коледа те насрочват протестите си против социалната политика в БДЖ.
 
Околовръстният път на София остава безплатен
в. Сега
 
За движение по Околовръстния път на София няма да се плаща, дори северната дъга на трасето да бъде дадена на концесия, обяви вчера регионалният министър Асен Гагаузов. По думите му северната дъга на околовръстния ринг на столицата ще бъде първият обект, по който ще започне да се работи, след като бъде разрешена сагата с концесията на магистрала "Тракия". Очаква се това да стане до края на годината.
 
Евтини пържоли чак след 1 януари
в. Стандарт
 
Който иска да яде евтини пържоли, ще трябва да изчака да минат празниците. С влизането ни в Евросъюза цената на свинските мръвки ще падне с лев-два. Вместо по 7 лв. килото ще се продава за около 5,50 лв., съобщи Костадин Чорбаджийски, шеф на Асоциацията на месопреработвателите. На Запад свинското се търгува с 20% по-евтино, отколкото у нас. Заради вноса от Европа цените в България също ще паднат след 1 януари. Телешкото обаче ще поскъпне, прогнозира Чорбаджийски.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 09.09.22 г.
fallback