fallback

Пенсионните фондове ще могат да купуват неограничено ДЦК на държави от ЕС

До 5% от активите на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване ще могат да бъдат инвестирани в имоти в членки на ЕС

10:04 | 20.11.06 г.

От догодина средствата на пенсионните фондове (ПФ) ще могат да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа (ДЦК) на държави членки на ЕС без географски и количествени ограничения. Това стана ясно по време на семинар на тема “Нови моменти в регулаторната дейност и надзорната практика на КФН в контекста на присъединяването ни към европейските финансови пазари”, организиран от надзорната институция.

Досега беше възможно средствата, набрани от пенсионните фондове, да бъдат инвестирани в ДЦК на държави от ЕС, но до 15% от активите на ПФ от втори стълб и до 20% от активите на доброволните фондове от трети стълб.

Освен това до 5% от активите на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване (ФДЗПО) и до 10% от активите на фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване (ФДДПО) ще могат да бъдат инвестирани в инвестиционни имоти в държави членки на ЕС.

Част от средствата на ПФ могат да бъдат инвестирани в банка или банки със седалище в държава членка на ЕС, която притежава дългосрочен кредитен рейтинг, не по-нисък от Ва2, присъден от Moody's, или ВВ, присъден от S&P или Fitch Ratings.

Съгласно Наредба 29 на КФН пенсионно-осигурителните дружества (ПОД) ще имат възможност да инвестират средствата на ПФ в ценни книжа, включени в индексите на регулирани пазари на ЦК на 27 държави членки и държави страни по Споразумението за европейско икономическо пространство (ЕИП).

След приемане на правила за процедурите за наблюдение, измерване и управление на риска ПОД ще могат да сключват сделки за намаляване на инвестиционните рискове, свързани с активите на управляваните от тях ПФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 09.09.22 г.
fallback