fallback

Преглед на печата - 18 ноември

Предложената санкция за Електроразпределение Пловдив е 7 хил. лева, а за Електроразпределение Стара Загора - 10 хил. лева, каза пред журналисти вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов.

09:49 | 18.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

ДКЕВР предлага глоба от 17 хиляди лева на EVN за надписаните сметки
в. Дневник
 
Предложената санкция за Електроразпределение Пловдив е 7 хил. лева, а за Електроразпределение Стара Загора - 10 хил. лева, каза пред журналисти днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов. Мажоритарен собственик на двете дружества е австрийската компания EVN.

Проверката на комисията беше провокирана от множество жалби от абонати за надписани сметки за ток. Очаква се в понеделник ДКЕВР да вземе окончателно решение за налагането на глобите на EVN.

Критично състояние на съоръженията, неизпълнение на инвестиционната програма и липса на аварийни екипи е констатирала проверката на ДКЕВР в Електроразпределение Варна. Електроразпределение Варна заедно с ЕРП - Горна Оряховица са собственост на германската компания E.ON. Проф.Шушулов ще поиска налагането на максимална глоба на дружеството, която по закон е 20 хил.лева. Направените предписания към дружеството са 18.

 
Европа одобри кредити за “Белене”
в. Стандарт
 
Европейската комисия ще подкрепи отпускането на 300 млн. евро от "Евроатом" за изграждането на АЕЦ "Белене". Такова уверение е получил министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от комисаря по енергийните въпроси Андрис Пиебалгс на конференцията на енергийните министри в Скопие. Овчаров поясни, че България вече подготвя документи, за да кандидатства за заема. Пред Пиебалгс министърът е потвърдил ангажимента на страната да затвори III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" в края на 2006 г. Той е информирал европейския комисар за намаления износ на електроенергия към всички страни от региона. Овчаров каза, че дефицитът на ток на Балканите вече е факт.  
 
Гърция гони гурбетчиите ни
в. Стандарт
 
Гърция ще гони гурбетчиите ни от Нова година. Атина спуска бариери пред български и румънски работници, гръмна Франс прес. Мярката ще важи две години. Това съобщи Министерството на труда на южната ни съседка. 250 000 нашенци има в момента в Гърция, сочат неофициалните данни. Според статистиката само 40 хиляди от тях са там легално. Това съобщи за "Стандарт" Благородна Филевска от в. "Български новини", издание на общността ни в Атина. Нашите гурбетчии изкарват между 30 и 60 евро на ден. Някои стигат дори над 1000 евро на месец, като работят на две места. Повечето се трудят на черно, не плащат осигуровки, не им се брои трудов стаж и нямат право на гръцка пенсия, поясни Филевска.  
 
Кабил проверява за фирмен обръч в Родопите
в. Сега
 
Инспектори на агроминистерството започват проверка на дейността на Регионалното управление по горите (РУГ) в Пазарджик. Това съобщи министър Нихат Кабил вчера в парламента, след като Евдокия Манева от ДСБ го попита за толерирани фирми от обръча на ДПС в подялбата на дървесина в региона. Ако има нарушения в процедурите, по които са разпределяни квотите за дърводобив, ще взема всички необходими мерки и "никакви намеци за политическа обвързаност няма да ми попречат", декларира Кабил.

РУГ-Пазарджик се прочу със скандали около "дървените" квоти, след като започна да раздава порции на избрани фирми без търгове и по фиксирани цени. Шефът на местното горско управление Мехмет Велият често се оправдаваше с началника си в София, който лично одобрявал прякото договаряне с писма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 09.09.22 г.
fallback