fallback

Водещи компании споделят своя опит при въвеждането на ERP системи

Сред тях са Оргахим, Биовет, Лукойл

11:12 | 17.11.06 г.

Една трета от компаниите пропускат фундаментални съображения при определянето на бизнес процесите, които трябва да се променят при внедряването на интегрирани информационни системи, заяви Лозина Алексиева, съдружник в одиторската компания КПМГ България, по време на 6-тата национална конференция „Системи за управление на бизнеса“, организирана от ICT Media.

Внедряването на решения от типа ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management), BI (Business Intelligence) и други е нов бизнес процес сам по себе си, поясни Алексиева. По думите й сред грешките, допускани по време на интегрирането на информационни системи, е липсата на единен център за знание за протичащите процеси.

Иван Рудев, консултант от Fadata, която е внедрител на OPM (Oracle Process Manufacturing) в Оргахим, поясни, че сред новите функционалности, които предлага въведената система, са възможност за проследяване на партидния номер на продуктите и представяне на дървовидна структура на всички съставни компоненти на един продукт. В Оргахим е извършено стандартно внедряване на технологията на Oracle AIM (Application Implementation Methodology).

Своя опит сподели и Георги Чернев от FTS България. Компанията е внедрител на приложението Microsoft Dynamics AX във водещата фармацевтична компания Huvepharma. Решението за управление на търговската дейност и автоматично управление на счетоводната дейност е успешно въведено в Биовет – Пещера. Huvepharma притежава 83% от акциите на Биовет.

За да се въведе успешно информационна система (ИС) за управление в Лукойл Технолоджи Сервисиз България (ЛТСБ), компанията е осигурила специалисти от различни отдели, които са били откъснати от работния процес за година и половина, съобщи Николай Бахчеванов, управител на ЛТСБ. Системата има 800 крайни потребители и извършва над 200 хил. операции на месец, като според Бахчеванов очакваният период на откупуване е 3 години.

ИС е вече 10 месеца в промишлена експлоатация, като се прилага в 3 от 7-те преработвателни предприятия на компанията. Сред постигнатите ефекти са ускорено обращение на материалите за основно производство от 55 на 40 дни, както и ускореното обращение на финансовите средства от 16 на 12 дни.

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 09.09.22 г.
fallback