fallback

Около 20% повече туристи от миналия сезон ще посрещне летище Пловдив

Английските и ирландските скиори формират повече от половината на този пазар, на трето място са руснаците

09:17 | 17.11.06 г.

Минимум 20 процента ръст на полетите по зимната си чартърна програма очаква Международно летище Пловдив ЕАД. Броят на задграничните туристи към българските зимни курорти започна рязко да се увеличава от 2002 г. насам.

„През 2002 г. през нашата аерогара са минали 26 000 пътници. За периода от 20 декември до първата неделя на април 2007 г. броят им ще бъде 67 000 души”, каза Пламен Николов, изпълнителен директор на дружеството. Цифрата не е окончателна, тъй като чартърът с руските туристи в момента все още се уточнява и броят на полетите от и до Москва още не е ясен. Най-много полети – 33 дневно, ще се изпълняват всяка събота. Отделно извън програмата по Коледа и Нова година туроператорите организират специални круизи за посрещане на празниците.

За първи път в пазара на зимните туристи се намесва Малта. Първият полет на Ер Малта с Еърбъс 319, който може да качи на борда си 180 пътника, ще кацне на летище Пловдив на 1 декември. Полетът до Малта и обратно ще се изпълнява веднъж седмично.

За пореден път англичаните и ирландците ще бъдат най-многобройната група по българските зимни курорти – те формират повече от половината от този пазар. От този сезон руснаците се нареждат на трето място, следвани от датчаните и холандците. За трети пореден сезон германците отсъстват от зимната чартърна програма. След кацането в Пловдив автобуси ще превозват туристите до Пампорово, Банско и Боровец.

Новото през тази година е, че за първи път трите български авиокомпании, които ще превозват скиори от чужбина, няма да летят на руските пътнически самолети ТУ-154. Директорът на летището обясни, че това не е, защото западните летища отказват да ги приемат заради това, че са много шумни – просто им прибират по-високи летищни такси заради този проблем.

Истинската причина са поскъпналите горива. Един Макдоналд Дъглас 80, с който ще лети авиокомпанията Бългериън ер чартър, харчи с една трета по-малко гориво, отколкото Ту-154. Освен нея в програмата участват още два български превозвача: Болкан холидейс ер с Еърбъс 320 и Хемус ер с Боинг 737 400. Четири авиокомпании от Великобритания ще кацат и излитат от Пловдив. Това са Томас Кук, Томпсън флай, Монарх еърлайнс и Ексел еруейс с Боинг и Еърбъс.

Малката и морално остаряла приемна сграда на аерогарата става неадекватна на нарастващия поток от туристи. „Концесионерите на летищата в Бургас и Варна вече влязоха във владение и веднага са започнали да купуват нова техника. Нашето летище не може да се развие, ако също не бъде отдадено на концесия. Имаме уверение от стана на Министерството на транспорта, че следващите сме ние. От концесионера ще се очаква да построи нов пътнически терминал”, каза директорът на летището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
fallback