fallback

Феста с проект за нови съоръжения към варненския делфинариум за 2 млн. лв.

Целта е да бъдат преместени делфините от тренировъчния басейн, за да се направи основен ремонт

09:50 | 15.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Делфинариумът във Варна планира изграждане на нов, открит басейн до основната сграда. Целта на собствениците на съоръжението – Феста Холдинг, е да преместят делфините от тренировъчния басейн, за да се направи основен ремонт.

Край новия басейн ще бъде изграден малък амфитеатър и детски кът със забавления за деца между 5 и 15 години. Всичко това ще излезе около 2 милиона лева, по предварителни изчисления на холдинга.

Това съобщи регионалният мениджър на холдинга за Североизточна България Васил Василев. Той припомни, че откакто е построен обектът през 1984 г., басейнът на делфинариума е претърпял еднократен козметичен ремонт. Феста замисля от 3-4 години да изгради още един басейн в Морската градина. Проблемите с липсата на парцел в близост до делфинариума и забраната за строителство в Морската градина обаче забавиха реализацията на проекта досега.

В началото на тази година холдингът и областната администрация размениха равностойни имоти и от Нова година от Феста се надяват да започнат изкопните работи. За целта кметът на Варна Кирил Йорданов е издал строително разрешително.

Откритият басейн ще е с вместимост 1000 кубика вода и с 5-6 метра дълбочина - много важно условие за жизнеността на делфините. Преди години, за козметичния ремонт на басейна, морските бозайници са били преместени в басейна на „Спорт палас”, но единият починал. За да не се стига до други трагични инциденти, този път стопаните на делфинариума ще осигурят необходимия комфорт на делфините.

Днес ще се състои обществено обсъждане на проекта, след което идеята ще се внесе в Общинския съвет. Предвидено е новият обект ще бъде построен в периода от март до май. Ремонтът на стария басейн ще продължи до юли 2007 г. След това делфините ще бъдат върнати в „базата”, а новият басейн ще се използва като изолатор за делфини-родилки, а впоследствие - и за шоу с тюлени. Преди време делфинариумът опита да обедини отглеждането на тези морски бозайници, но се оказало, че тюлените и делфините трудно съжителстват заедно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 11.09.22 г.
fallback