fallback

Адванс Екуити инвестира 15 млн. лв. в нов вид електронни разплащания

От Адванс Екуити очакват възвръщаемостта на проекта да надхвърли 25%, но е възможно тя да достигне дори 100%

11:21 | 11.11.06 г.

Адванс Екуити Холдинг планира инвестиции на стойност 15 млн. лв. през следващите 5 години за изграждане на оператор за електронни разплащания чрез мобилни телефони, като по-голямата част от средствата ще отидат за изграждане на необходимата инфраструктура и провеждане на маркетингова кампания. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството за дялово финансиране Венцислав Петров на пресконференция вчера.
 
За целта Адванс Екуити е придобило срещу 750 000 лв. 75% от капитала на СЕП-България АД (Система за електронни плащания – България) - дружество, създадено през 2003 г. с цел изграждане на оператор за електронни разплащания чрез мобилни телефони.
 
На проведеното в петък Общо събрание на акционерите на СЕП-България е било взето решение за увеличение на капитала на дружеството от 1 млн. на 5 млн. лв. Адванс Екуити ще запише 2,75 млн. лв. от това увеличение, вследствие на което размерът на инвестицията ще достигне 3,5 млн. лв., или 70% от капитала на СЕП-България. Останалата част от увеличението ще бъде записана от другите акционери на дружеството и ще бъде внесена под формата на апорт на правата върху софтуерна система за електронни разплащания чрез мобилни телефони.
 
Предстои СЕП-България да кандидатства пред БНБ за получаване на лиценз за системен оператор на платежна система, съгласно условията на Закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи, приет в края на миналата година.
 
Венцислав Петров заяви, че очаква възвръщаемостта от проекта да надхвърли 25%, но е възможно тя да достигне дори 100%.
 
Електронните разплащания чрез мобилен телефон са най-разпространени в Япония, а в Европа такива разплащания са най-развити в Хърватска.
 
Системният оператор интегрира инфраструктурата на мобилните оператори и финансовите услуги на банките, като превръща мобилния телефон в персонално устройство за комуникации, разплащания и достъп до банкови услуги.  
 
По думите на Атанас Шарков, учредител и акционер в СЕП-България и създател на първия алтернативен телеком в Югоизточна Европа - Nexcom Telecommunication, при технологията на новия тип разплащане се използва микрочип, който се вгражда в сим-картата на мобилния телефон на клиента.
 
Потребителите имат възможност за денонощен достъп до т.нар. консолидиран портфейл (електронна сметка), който включва разплащателни сметки, спестовни влогове, кредитни линии, дебитни и кредитни карти. Допирайки телефона си до “бар кода от ново поколение” на съответната стока, електронната сметка на клиента се дебитира с исканата сума, след което системният оператор отправя крайно искане за плащане и при потвърждение - плащането се счита за извършено.
 
Освен това ползвателят на оператора на електронни разплащания от мобилен телефон ще може да извършва разплащания и чрез интернет, въвеждайки пин кода на телефона си.
 
Според Шарков разплащанията чрез мобилен телефон са по-надеждни от плащанията чрез интернет.

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД (в ликвидация)(ADVE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 10.09.22 г.
fallback