fallback

Завод за олио прави екобрикети от слънчогледова люспа

Екобрикетите са с калоричност над 4 800 килокалории на килограм, екологично чисти са и успешно могат да заменят въглища, дърва, горивна нафта и др.

17:04 | 10.11.06 г.

Вече четири години “Роса” АД – Попово, наред с основната си марка – олиото “Роса” - произвежда и екобрикети. “Те са единствените засега в България екобрикети от слънчогледова люспа”, твърди Ваня Горчева, директор маркетинг във фирмата.

Според нея на прага на настоящата зима търсенето е нараснало значително – както от региона, така и от цялата страна - и от завода не смогват да покрият желаните количества.

Екобрикетите от слънчогледова люспа се изработват от пресови агрегати и се получават чрез пресоване на слънчогледовата люспа под високо налягане и температура без допълнително прибавяне на спойващи вещества. “Спойката прави естествено съдържащият се в люспата лигнин, който при температура над 100 градуса по Целзий се разтопява”, обясни Горчева.

Екобрикетите са с калоричност над 4 800 килокалории на килограм, екологично чисти са и успешно могат да заменят въглища, дърва, горивна нафта и др., хвалят се от завода. Според тях това гориво не съдържа вредни емисии и смоли. При такава калоричност един тон брикети се равнява на 1,9 т дърва за огрев; 2,5 т. брикети от въглищен прах; 1,4 т. кафяви въглища или 500 литра горивна нафта.

Друго предимство на поповските екобрикети е, че са добри за транспортиране и съхранение. Поради високата си плътност и правилна геометрична форма те заемат малко място в транспортните средства и складовите помещения.

Поради повишеното търсене на този вид гориво “Роса” АД предвижда разширяване на производството му. В момента в завода работят три машини за екобрикети, като очакванията са в близко време да бъдат въведени в действие още поне две такива съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
fallback