fallback

България е втора в региона по проникване на мобилни услуги

3G/UMTS абонатите в света ще достигнат 100 милиона до края на 2006 г.

13:31 | 10.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

България заема второ място в Централна и Източна Европа по степен на проникване на мобилните услуги. Това стана ясно на завършилата вчера в София среща на UMTS Форума, чийто домакин бе Мобилтел.

В момента проникването на мобилните услуги в България е над 91%, а на фиксираната телефония – 37%. Чехия е първа в класацията за проникване на мобилните услуги с 116%. Трета е Унгария с 89%, следвана от Словакия (86%), Полша (85%), Румъния (72%), Сърбия (59%) и Молдова (35%).

Глобалното развитие на 3G/UMTS мрежите също беше обсъждано на срещата, съобщиха организаторите. Броят на UMTS абонатите в Източна Европа е нараснал с 44% за последното тримесечие и с над 6 пъти за година. Това поставя региона на второ място в света по ръст на абонати след Северна Америка.

Над 130 мрежи предлагат UMTS услуги в момента. Мобилната високоскоростна технология HSDPA е достъпна в повече от 65 мрежи по цял свят. Музика в движение и сваляне на цели песни, телевизия на живо и видео стрийминг, единни тарифи за таксуване и оферти, включващи пакети за пренос на голям обем данни са част от услугите, които движат напред развитието на 3G.

По всичко личи, че абонатите на 3G/UMTS мрежите по света ще достигнат 100 милиона преди края на годината”, прогнозира Жан-Пиер Биенеме, председател на UMTS Форума. “България е лидер в Централна и Източна Европа в сектора на мобилните комуникации и иновационните услуги. Изключително бързото нарастване на абонатите показва, че страната ще играе важна роля за успеха на 3G/UMTS в региона”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 10.09.22 г.
fallback