fallback

ЕС налага ограничения на България и Румъния в хранителния сектор

Повечето ограничения важат само за Румъния; нашата страна обаче няма да може да изнася в ЕС продукти от животински произход, произведени преди 1-ви януари

13:03 | 10.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз (ЕС) реши да забрани на България и Румъния да продават на европейския пазар някои хранителни продукти след влизането на страните в Общността. Това съобщи френският вестник „Монд“, коментирайки разпространено в четвъртък становище на Европейската комисия.

Ветеринарните експерти на 25-те сегашни членки са одобрили препоръката на комисията в тази насока, която предвижда ограничителни мерки за някои продукти на български и румънски производители от хранително-вкусовия сектор.

В Румъния много предприятия, произвеждащи месни и рибни продукти, ще разполагат със срок до 2009 г., за да пригодят дейността си към правилата за сигурност в европейския хранително-вкусов сектор. Tяхната продукция ще може да бъде продавана само на румънския пазар и на външни за ЕС пазари.

Известни ограничения ще бъдат наложени и в млечния сектор в Румъния.

Европейските власти са отбелязали, че през 2005 г. по-малко от 50% от суровото мляко, използвано от румънските компании, е отговаряло на необходимите критерии за качество. Тоест продуктите, произведени от това мляко, няма да могат да бъдат продавани в страни членки на Общността.

Отново за Румъния, като това важи и за България – всички продукти от животински произход, произведени преди датата на присъединяване, също ще могат да бъдат продавани само на вътрешните за двете страни пазари.

През септември в окончателния си доклад за присъединяване на България и Румъния Брюксел потвърди влизането на държавите в ЕС от 1-ви януари 2007, но също така предложи да бъдат наложени мерки за наблюдение и някои технически ограничения в дадени области, в които страните все още не се справят достатъчно добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 11.09.22 г.
fallback