fallback

Германци инвестираха 7 млн. евро в завод за електроника край Пловдив

Очаква се оборотът на предприятието за следващата година да достигне 5 до 7 млн. евро

18:45 | 08.11.06 г.

Нов завод за производство на електроника бе открит днес в близкия до Пловдив град Съединение. Инвестицията е на фирма Щека - Германия, и е на стойност 7 млн. евро, което включва новопостроената производствена сграда от 4 000 квадратни метра, както и 900 квадратни метра административна част. Отделно от това от баварския град Меминген, където е базирана компанията, ще бъдат докарани още машини.

Щека - Германия от дълги години работи с китайски партньори, които произвеждат продуктите й по лиценз. Една от причините компанията да се изнесе от Китай са високите защитни мита - около 35 на сто, които налагат за изделията й Китай и Индия. А другата: „Потребителите в Европа и Южна Америка не желаят върху изделията да пише „Произведено в Китай“, обясни Дитмар Фойгцбергер, собственик на немската компания.

В предприятието вече са назначени 30 души, които са заети в кабелното конфекциониране. До края на 2008 г. броят им трябва да достигне 200.

Най-голям клиент на тези изделия и досега е компанията за производство на хладилници Либхер Хаусгерете Марица. Сега двете фирми се намират само на няколко километра разстояние едно от друго. В средата на 2007 г. в Щека Електроник България в Съединение трябва да започне производството на модули, по същото време трябва да тръгне и производството на електроника, както и на соларна електроника. Тя е предназначена за системи за производство на електричество от слънчевата светлина. Но тъй като така получената енергия е променлива, трябва да се регулира. Точно тези електронни регулатори ще се произвеждат в Съединение.

Още през следващата година оборотът на предприятието трябва да достигне 5-7 млн. евро. През всяка една от идващите три години този обем трябва да се удвоява така, че до края на периода предприятието да достигне границата на капацитета си.

В прякото електронно производство инвеститорът предпочита да назначава най-вече жени. Според Дитмар Фойгцбергер практиката показва, че тяхната чувствителност и внимателна работа е най-подходяща за производство на електроника. Инвеститорът се грижи за обучението на персонала, обясни Фойгцбергер. „Майсторите, което при нас се равнява на преките началници на производството, вече са минали обучение в Германия. Жените пък ги обучават как да разчитат чертежите на електронните изделия. Средната работна заплата в предприятието ще бъде около 400-500 лв.“, каза Дитмар Фойгцбергер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
fallback