fallback

Близо 120 опасни сгради във Варна, 64 трябва да бъдат съборени

Такива са 36 постройки в централната част на града и още 28 в квартал “Аспарухово”

16:39 | 07.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

На територията на община Варна опасните сгради са 119. Данните са обобщени след проверка на общинска комисия, каза Купен Пашов от отдел “Гражданска защита” - Варна.

Поводът за тази неприятна статистика бе срутването на стара къща на ул. “Алабин” в София на 19 септември.

 

Пълните данни от проверката ще бъдат предадени на 9 ноември. От “Гражданска защита” Варна смятат, че 64 от 119-те рискови сгради се нуждаят от събаряне, т.е. са действително опасни. Такива са 36 постройки в централната част на града и още 28 в квартал “Аспарухово”. Проверката сочи, че единствено в кв. “Владислав Варненчик”, най-новият в града, няма опасни сгради.

В петте варненски села Каменар, Тополи, Звездица, Казашко и Константиново сред рушащите се постройки са предимно изоставени къщи.

След огледа на сградите, предложени за събаряне, община Варна е поканила собствениците на имоти да предприемат необходимите мерки по обезопасяването на имотите си. Според закона ако гражданите не могат да поемат разходите за аварийни ремонти, поддържане и укрепване на опасните сгради, средствата се осигуряват от държавата или общината срещу ипотека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 12.09.22 г.
fallback