fallback

Скоростно включване на абонати обещава газовата компания в Търговище

Забавянето в изпълненията на поетите ангажименти през последните 1-2 години се дължи на преструктуриране във фирмата и проблеми с действащ държавен закон

12:43 | 07.11.06 г.

До края на 2006 година нови 150 битови и 17 промишлени абонати ще бъдат включени в газоразпределителната система в Търговище – този ангажимент поеха пред местния Общински съвет представители на Черноморска технологична компания АД – Варна (ЧТК). Те обещаха още, че до края на януари 2007 г. ще представят двегодишна инвестиционна програма.

Газификацията на Търговище започва през 1994 година тогавашната фирма Газинженеринг ООД, клон Търговище. Същинската работа обаче стартира през 2003 година, когато дружеството става собственост на италианската компания АМГА. До началото на тази година в града синьото гориво използват 370 битови, 17 промишлени и 51 обществено-административни абонати. Изградена е и 42 км газоразпределителна мрежа. След това обаче работата по газифицирането спира, което наложи през последните дни изпълнителният директор на ЧТК Джампиеро Секи да отговаря на въпроси на общинските съветници.

Според него забавянето в изпълненията на поетите ангажименти през последните 1-2 години се дължи на преструктуриране във фирмата и проблеми с действащ държавен закон, съгласно който инспектирането на проектите в страната се осъществява само от три организации. От ЧТК обаче вече са се свързали с търговищка строителна организация, която бързо да се заеме с изпълнението на проектите.

“Имаме над 150 нови клиента – фирми и домакинства от града, които ще ползват нашите услуги най-късно до Нова година. През 2007 година имаме намерение да разделим работата на две фази – свързването на газа да става до април, а пускането на системата в действие – през септември”, заяви Секи.

От своя страна кметската администрация обяви, че е готова на законодателни промени. “Чакаме само ЧТК да внесе своя депозит за разкопаване на улиците”, заяви главният архитект Елена Колева.

Търговище е един от градовете, в които битовите абонати плащат най-евтино за синьо гориво, каза представителят на ЧТК за Търговище Ивелин Димитров. За домашни нужди цената на газа е 62,80 стотинки за куб. метър, за промишлените абонати – 45,88 стотинки, а за общинско-административните – 58,46 стотинки. Ивелин Димитров направи сравнение с регион Мизия, където цената за битовите абонати е 66 стотинки, и с Шумен, където цената е 64 стотинки.

За 2007 година вече са получени и първите 200 заявки от желаещи да ползват битова газ в домакинствата си.

В края на октомври Джампиеро Секи увери общинската администрация на Плевен, че през следващата година ще продължи по-активно газифицирането на града и заяви, че дружеството подготвя бизнес програма за 2007 г., която ще съгласува и с общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 10.09.22 г.
fallback