fallback

Гърци ни съветват да развиваме ловен туризъм

В момента в страната ни се извършва основно летен и зимен туризъм и то едва на 5% от територията на България

14:05 | 06.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

В България съществуват повече възможности за развитие на ловен, отколкото на яхтен туризъм. Това заяви Христос Патреас, ръководител на експертния екип, разработващ стратегия за развитие на туризма в страната ни. Изводите си той сподели по време на 28-мия Панаир на туризма и свободното време във Варна.

Проектът за стратегията, наречен „Техническа помощ за българската Държавна агенция по туризъм“, е на стойност 1,2 млн. евро и се реализира от екип от 15 международни експерти от Ирландия, Великобритания, Италия, Гърция, Австрия и България. Според Патреас България разполага с по-малка брегова линия и по-ограничен достъп на яхтите до брега в сравнение с някои съседни държави. Ето защо според него, въпреки желанието ни да развиваме яхтен туризъм, капацитетът в тази насока не е толкова голям, колкото в областта на ловния туризъм например.

Миналата година Патреас е участвал в разработването на Регионалната оперативна програма за развитие на туризма в Румъния. Северната ни съседка е решила да даде приоритет на културно-историческия туризъм и в това отношение ще се конкурираме.

Мнението на гръцкия специалист е, че трябва да разширим не само сезона, но и туристическите ресурси – към планинарството, скалното катерене, спалеология, културния и фолклорен туризъм. Друга конкретна идея на Патреас е за изграждане на колоездачно трасе Видин-Русе, което да се свърже с туристическо посещение в Румъния.

Според Христос Птареас в момента в страната ни се извършва основно летен и зимен туризъм и то едва на 5% от територията на България. За да се подобрят възможностите в туризма обаче, е необходима национална туристическа система за категоризация на информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
fallback