fallback

България очаква 600 хил. заявки за визи от сърби и македонци след 1 януари

Ще отпаднат облекченията за някои от украинските и руски граждани

09:13 | 03.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на следващата година, съгласно нормите на ЕС, гражданите на Сърбия и Македония ще преминават границата ни с визи. Според спогодба за облекчаване на визовия режим те ще бъдат безплатни. Това стана ясно по време на обсъждания в четвъртък във Варна на визовата политика на България след първи януари 2007 г. Темата предизвика интереса на туроператорите, събрали се на Панаира на туризма и свободното време в морската столица, като участниците искаха да се уточнят неяснотите в предстоящите промени.

Очакваните заявки за визи от тези две страни са около 600 хиляди, съобщи Иван Стоянов от дирекция “Консулски отношения” към Министерството на външните работи.

Все пак контрол ще има - разрешение или отказ за влизане в България ще се дава на база основание на посещението - бизнес или покана. Посещения с цел туризъм на организирани туристи ще се гледат много внимателно. Според Стоянов смисълът на контрола е Европейският съюз да защитава своите интереси.

За целта консулските ни отдели в Белград и Скопие се разширят, а нови генерални консулства се откриват в Битоля и Ниш. Ще отпаднат облекченията за някои от украинските и руски граждани. Досега гражданите на тези страни до 16 г. и над 60 г. не плащаха входни визи за нашата страна.

За черногорци условията ще са същите, както за сърби и македонци. Българо-румънската граница ще се преминава само с лична карта от гражданите на двете страни, тъй като тя се явява вътрешна за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
fallback