fallback

Във Варна продават забранени генномодифицирани храни

Генномодифицирани организми са открити в проби от соев сос, шоколадови вафли и соево брашно, кубчета и ядки

18:37 | 02.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

В търговската мрежа във Варна има генномодифицирани храни, които са забранени за продажба у нас. Това заявиха днес представители на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна и на екологичното сдружение “За земята”. Единствената защита от генномодифицираните организми е контролът на държавата.

За да докажат, че у нас се продават генномодифицирани храни, от гражданските сдружения са взели проби от десет групи продукти, съдържащи соя и царевица – шоколад, кренвирши, нишесте, брашно, ядки, пуканки. Тестовете са направени в лицензираната лаборатория Ес Джи Ес във Варна.

Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие Варна каза, че от направените десет анализа в три от тях е било открито наличие на генномодифицирани организми.

Те са открити в проби от соев сос, шоколадови вафли и соево брашно, кубчета и ядки. Продажбата на генонмодифицирани храни у нас става с разрешение от Министъра на здравеопазването, а тъй като министърът не е разписал списък с такива храни, те са нелегитимни.

Резултатите от тестовете ще бъдат изпратени в здравното министерство.

Според закона наличието на генномодифицирани организми трябва изрично да бъде отбелязано на етикетите на продуктите. Специалистите още спорят по какъв начин тези храни влияят на здравето, но някои от последиците може да са натравяне, алергии, намалени хранителни и вкусови качества на продуктите, неутрализиране на антибиотиците при лечение с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:12 | 11.09.22 г.
fallback