fallback

Ще консултират фирмите как да кандидатстват по проекти от фондове на ЕС

Новите възможностти пред фирмите при работа със структурните и кохезионния фондове на Европейския съюз бяха представени днес в рамките на форума „Български бизнес дни“, организиран от ОБЦ „Хермес“

18:20 | 02.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Възможностите пред фирмите при работа със структурните и кохезионния фондове на Европейския съюз бяха обсъдени днес в рамките на форума „Български бизнес дни“, организиран от ОБЦ „Хермес“ и провеждан с медийното партньорство на Investor.bg. Презентацията бе изнесена от Димитрина Тодорова, изпълнителен директор на Българска асоциация на агенции за регионално развитие и бизнес центрове БАРДА. 

БАРДА е неправителствена, нестопанска организация, чиято основна дейност е насочена към подкрепата на малките и средни предприятия и регионалното развитие. В структурата на асоциацията влизат 22 агенции за регионално развитие и бизнес центрове. Членовете на агенциите за национално развитие и бизнес центровете са органите на местното самоуправление, регионалните търговски палати, браншовите организации, бюрата по труда, центровете за професионално обучение, академичните институции, банки, фирми и др.

„Мисията на организацията ни е насочена към подобряване на на икономическата среда в България чрез насърчаване на предприемаческата инициатива, отчитайки стратегиите за развитие на регионите“, заяви Димитрина Тодорова.

Ролята на членовете на БАРДА се изразява в предоставянето на консултантстки услуги и информация на съществуващи и стартиращи фирми на местно и регионално ниво, привличане на чуждестранни инвеститори, подкрепа на малките и средни предприятие чрез различни финансови инструменти, подкрепа за местните власти и подпомагане на регионите в осъществяване на програмния и проектния цикъл.

БАРДА провежда и различни обучителни програми като от особено значение за бизнеса са програмите, свързани със структурните фондове и кохезионния фонд, както и с публично-частното партньорство.

Асоциацията има няколко завършени проекта, съвместно с български и чуждестранни участници. Един от проектите, който е в процес на изпълнение, е свързан с укрепване на партньорствата в планирането и усвояването на средствата от Структурните фондове на ЕС на местно и регионално ниво, като в него са включени 93 общини. Целта е да се изготвят конкретни апликационни форми, чрез които малките и средни предприятия, съвместно с общините да кандидатстват по определени проекти. Партньори на БАРДА по проекта са Програмата на ООН за развитие, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Посолството на Великобритания.

Според приетата стратегическа рамка на национално ниво, оперативните програми, по които фирмите ще могат да кандидатстват са седем на брой – Развитие на конкурентноспособността на българската икономика, Регионално развитие, Развитие на човешките ресурси, Транспорт, Околна среда, Административен капацитет и Техническа помощ. Освен тях съществуват и национални стратегически планове за развитие на селските райони и рибарството, както и план за Европейско териториално сътрудничество.

„Националната стратегическа референтна рамка предвижда към 2015 година България да стане конкурентна страна-членка на ЕС с високо качество на живот, доходи и социална чувствителност на обществото. Инициативата за постигането на тази цел е в ръцете на българските предприемачи,“ каза Тодорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:13 | 11.09.22 г.
fallback