fallback

Великобритания: Ограниченият достъп до трудовия ни пазар е временна мярка

Британски политици обещават, че ограниченията за българите ще се премахнат най-късно след първата година на еврочленството

13:16 | 02.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Ограничаването на свободния достъп до пазара на труда за българи и румънци в Обединеното кралство е временна мярка, заяви Джон Хатън, секретар на Департамента по заетост и пенсиите, по време на среща в Лондон с министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова вчера, съобщиха от социалното министерство. Експерти от Департамента по заетост и пенсии на Обединеното кралство ще пристигнат в София за проучването на възможностите за анализиране и мониторинг на процесите на пазарите на труда в двете страни. Изразена бе позицията, че ограничителната мярка е временна и след извършването на обективен анализ за развитието на пазара на труда ще се пристъпи към отмяната й.

Председателят на Общопарламентарната комисия за разширяване на ЕС лорд Дабс е потвърдил подкрепата на Обединеното кралство за членството на България в Европейския съюз и е уверил министър Масларова, че комисията ще предприеме всички мерки, за да убеди правителството и Камарата на лордовете, че следва да се премахнат ограниченията за движението на български работници в страната веднага след първата година на членството на България в Европейския съюз, а при извършване на необходимите проучвания и анализи - и в по-кратък срок.

Късно вчера следобед в Дъблин министър Емилия Масларова се е срещнала и с Михъл Мартин, министър на предприятията, търговията и заетостта на Ирландия. По думите на Мартин Ирландия приветства и подкрепя пълноправното членство на България в ЕС.

През последните години ирландските власти са издали множество разрешения за работа, само през 2005 г. повече от 270 хиляди чужденци са започнали работа в Ирландия, което създава предпоставки за натиск върху пазара на труда в някои сектори, смята министърът.

Българските граждани, които към 1 януари 2007 година имат разрешение за работа за срок не по-малък от 12 месеца и работят в Ирландия, ще се възползват от предвиденото в Договора за присъединяване право на свободен достъп до пазара на труда в Ирландия, като за тях преходният период няма да се прилага, стана ясно от срещата. 

Според британския вестник таблоид The Sun протестите от страна на британците срещу либерализиране на достъпа в страната на румънци и българи се дължи на опасения, че след 1-ви януари престъпността в страната ще се увеличи, тъй като заедно със законните работници и туристите, на Острова ще нахлуят и много престъпници от двете държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:31 | 11.09.22 г.
fallback