fallback

Със 7% е нараснал броят на чуждите туристи, посетили България през лятото

Според френски туроператори периодът 2007-2009 г. е „времето на България“

18:34 | 01.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Ръст от 7,2% е отбелязан в броя на чуждестранните туристи, посетили страната ни през този летен сезон. Това съобщиха от Държавната агенция по туризъм по време на 28-мия Панаир на туризма и свободното време, който започна днес във Варна.

През летния сезон в България са дошли 3 363 623-ма чужденци, от които 3 001 662-ма са избрали страната ни за своята лятна ваканция.

За първите девет месеца на 2006 г. у нас са пристигнали 4 267 461 чуждестранни граждани, които могат да бъдат определени като туристи от Световната организация по туризъм. Това е с 5,39% повече в сравнение със същия период на 2005 г.

Силно децентрализираният начин на управление и контрол е основният проблем пред българския туризъм. Това подчерта Станислав Новаков, заместник-председател на Държавната агенция по туризъм по повод започналия Панаир на туризма. Участниците в него очакват нов закон за туризма, както и да се реши министерство или агенция ще управлява бранша след 2007-ма година.

Аргументът – в момента Агенцията по туризъм е свързана с 12 други министерства, въпреки че това е отрасъл с водеща роля в страната.

Бюджетът от 600 милиона лева за 2007-ма година не е достатъчен, за да се решат основните ни проблеми като подобряване на инфраструктурата и материалната база.

По думите на доц. Цветан Тончев от Държавната агенция по туризъм все още е малък делът на балнеоложкия туризъм, предлаган у нас – едва 2%. Селският туризъм също не носи големи приходи. „Не е лесно да се привлекат платежоспособни туристи, нашата инфраструктура е в състояние да направи антиреклама на туризма в България”, каза още доц. Тончев.

Като част от критиките към нивото на обслужване у нас, доц. Тончев допълни, че туристическите услуги не са само хотелиерство и ресторантьорство. В тях влизат минимум 20 услуги, които се предлагат на туристите от записването им за почивка до края на престоя им в нашата страна.

Благой Рагин, председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация, е оптимист за бъдещето на българския туризъм. Според проучване на френските туроператори от периодът от 2007 до 2009 г. е „времето на България“. Общо 51% от участвали в проучване на туроператорите френски граждани са посочили, че имат желание да посетят България.

„Това означава, че ние трябва да сме готови да посрещнем този интерес, да откликнем, да ги запознаем със страната ни. Потенциалът е много голям, ние не използваме и една трета от него и аз съм оптимист”, допълни Рагин.

Според него бихме могли на посрещаме между 10 и 12 милиона туристи годишно, които да носят приходи от 6 до 10 милиарда лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:17 | 11.09.22 г.
fallback