fallback

Ниска изкупна цена на гроздето заради богатата реколта

Винпром “Дионисий” – Попово изкупи над 2000 тона грозде и се готви да изнесе 1200 тона бели и червени вина

17:16 | 31.10.06 г.

Тази година гроздето в Търговищка област се изкупува на доста ниска цена – 50-60 стотинки за килограм “Причината за това е богатата тазгодишна реколта”, твърди управителят на винпром “Дионисий” ЕООД – Попово Кирил Мартулков. През 2005 година гроздето се изкупуваше за по 80 ст./кг и по-скъпо.

Сега поповският винпром изкупи бяло и червено грозде главно от района на Плевен. От Южна България бяха изкупени само червени сортове – основно “памид” и по-малко “мерло”.

Според Кирил Мартулков тазгодишната гроздова реколта се отличава с много добро качество – средната захарност е 20-21 градуса. Очаква се от изкупеното грозде през тази кампания да бъде произведено около 1200 тона вино.

Повече от 90% от продукцията ще бъде реализирана зад граница, твърди управителят на дружеството. Вината са предназначени за пазарите в страните от ОНД и ще бъдат изнесени чрез “Винпром”-Лом (където се бутилира наливното вино), чиито собственици притежават и поповското дружество. Поповско вино ще има и на вътрешния пазар – очаква се първите количества да бъдат готови за консумация към средата на ноември.

„Тези дни започваме масивен ремонт на предприятието“, твърди Мартулков. „Предвиждаме да реконструираме и ремонтираме основно стария цех, за да започнем тук бутилиране на вино. Ще доставим и монтираме нова модерна бутилираща линия. Ще подновим и технологичното оборудване. Цехът ще бъде газифициран, като природният газ ще бъде използван както за технологичните нужди, така и за отопление”.

В по-далечно бъдеще се предвижда дружеството да създаде и собствени лозови масиви. Това обаче изисква значителни парични средства, което сега не е по силите на неговите собственици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
fallback