fallback

Обявиха избора на Атомстройекспорт за изпълнител на АЕЦ „Белене”

Информация за такова развитие на конкурсната процедура за проекта бе изнесена в руските медии още преди около месец, но тогава тя бе опровергана от българските власти

18:08 | 30.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

На свое заседание днес Съветът на директорите на НЕК ЕАД избра за изпълнител на проекта за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене” руската компания ЗАО Атомстройекспорт с вариант А92 за изграждане на два 1000 мегаватови блока с леководни реактори на площадката в Белене. Офертата на кандидатa Шкода Алианс е класирана на второ място, съобщиха от НЕК. Информация за такова развитие на конкурсната процедура за проекта бе изнесена в руските медии още преди около месец, но тогава тя бе опровергана от българските власти.

Работата на комисията за оценка на заявленията и офертите продължи 17 месеца и бе подпомагана от международните екипи на архитект-инженер на проекта - Парсънс ИендСи България и финансовия консултант - Делойт Сентръл Юръп Лимитед, включващи над 110 експерти от осем различни страни и допълнително привлечените 118 експерти в специално създадената Експертна съветническа група. В нея влизаха представители на министерства, търговски дружества, научни институти и неправителствени организации, държавни агенции и органи за самоуправление.

При анализа на представените над 62 000 страници офертна документация са били отправени общо 1580 писмени въпроси към кандидатите, на които са били представени отговори и от двете компании.

Според НЕК основните преимущества на избрания вариант А92 (два блока с реактори от тип В466) са: най-висока степен на безопасност, най-дълъг (60 години) проектен ресурс на блоковете, по-малък риск от непредвидено удължаване на графика за строителството, усложнения с лицензирането и ранна необходимост от модернизации, свързани с безопасността. Сред мотивите за избора се посочва и това, че този модел реактор от трето поколение е най-добре приет в Европейския съюз.  Руската компания ще изпълни проекта в партньортсво с френската Арева и немската Сименс. 

АЕЦ Белене е определена от правителството на България за обект с национално значение, като изграждането ще струва около 4 млрд. евро. От Атомстройекспорт преди време обещаха, че ако бъдат избрани за изпълнител, първият блок на централата ще заработи през 2013 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 11.09.22 г.
fallback